Med IOS 6 kommer Apple med en del nyheter, men det måste ändå erkännas att nyheterna var ganska trista och inte speciellt revolutionerande. Fast det brukar inte vara något problem för Apple eftersom de ändå mottas med öppna armar av användarna även när funktionerna sedan länge kan ha funnits hos andra plattformar. Som möjligheten att kunna skicka bilder direkt till Facebook via kameran. En integration som känns mer 2010, men som givetvis är både välkommen och bra.

Att kunna neka inkommande samtal och skicka ett sms är också en väldigt gammal funktion som först nu kommer till IOS efter att ha funnits i Android sedan länge. Men det är också en bra funktion som bör finnas där.

Roligare är det istället med funktionen Guided Access som det är på tiden att den implementeras i Ipad och Iphone. Möjligheten att låsa telefonen till en enda app är förstås helt fantastiskt för småbarnsföräldrar som vill låta barnen använda telefonen. Risken är ju som kanske bekant att barn gärna pillar loss och råkar skicka iväg sms, mejl, ta bilder eller råka köpa appar utan att de själva är medvetna om det.

På det stora hela är IOS 6 mer en upputsning. Det händer liksom inte så mycket. Att Google Maps slängs ut är inte så otippat och det har ju hos IOS varit en kartlösning av sekunda kvalitet jämfört med Android, så att IOS får turn-by-turn-navigering är efterlängtat och givetvis bra för konkurrensen, vad det innebär för funktionaliteten och vilken kartlösning som kommer vara bäst är svårt att sia om eftersom vi inte kan testa det än. Det är i skrivande stund heller inte klart om navigering kommer fungera i Sverige, men vi hoppas förstås det.

Det börjar helt enkelt bli dags för Apple att växla upp. Det verkar som att de börjar bli tjocka och mätta. Innovationerna har lyst med sin frånvaro de senaste produktsläppen, och om inte Iphone 5 har något riktigt nytt och häftigt får de nog svårt att klara sig i den ständigt ökande Android-konkurrensen. Iphone är inte längre en unik produkt som några trendiga hipsters i Meat Packing District i New York använder sig av före alla andra. IOS 6 känns ganska trött och om det är detta som Iphone 5 ska köra är vi lite fundersamma på om den telefonen kommer bli en sådan värst stor hit.

Apple kan helt enkelt inte fortsätta sitta och tro att de leder utvecklingen om de inte kommer med något nytt och häftigt. Det krävs nya funktioner som vi inte har sett tidigare för att de ska fortsätta hålla marknaden i sitt grepp. Jämför med Itunes Store, när det kom hade telefoner inte appar på samma sätt som idag. Och idag kan ingen tänka sig att telefonerna inte skulle ha en appbutik.
Så kom igen Apple. Ansträng er och sitt bara inte på era pengar och bli tjocka.