Det var länge sedan vi först började prata om det intelligenta hemmet och uppkopplade vitvaror, men det har inte hänt mycket på den här marknaden de sista åren. Visst finns det smarta prylar, framför allt utanför Sveriges gränser, och om du har ett par hundra tusen kronor över när du bygger nytt hus kan du anlita en firma som kopplar ihop dina saker i ett smart fjärrstyrningssystem. Men det finns även en riktigt smart ny lösning för dig med snävare budget och den kommer från svenska Gröna Hus.

Använder etablerad standard
Home Center 2, grunden i systemet, är egentligen en liten styrdator som förutom att den kommunicerar över Internet även agerar som ett nav bland dina trådlöst uppkopplade brytare, ip-kameror och mycket mer i det moderna hemmet. Den använder Z-wave-standarden vilket gör att det finns massor av tillbehör att köpa från olika tillverkare och dessa kostar inte skjortan.

Hyfsat enkel installation
Installationen är hyfsat enkel, basenheten kopplas in med kabel till ditt nätverk och du surfar sedan in på Home Center 2 i webbläsaren. Här möts du av ett rent och fräscht gränssnitt på svenska där du först definierar ditt hem i form av sektioner (t ex våningsplan) och rum. Därefter kopplar du in dina enheter, dvs brytare, dimers, kameror och annat. Detta görs genom att Home Center 2 ställs i inlärningsläge samtidigt som du aktiverar din enhet, en procedur som dock skiljer sig åt beroende på vilken pryl du kopplar in. Det gick relativt smärtfritt för oss och snart hade vi ett gäng brytare, interna och externa, inkopplade till våra olika rum.

Kika live i mobilen
Att tända och släcka lampor och kika in live i din ip-kamera är sedan enkelt, detta gör du antingen i datorn eller i mobilappen. Men det riktigt roliga blir när du börjar utforska så kallade scener. Här bygger du enkelt helt egna funktioner med olika villkor, variabler och enheter. Ett exempel är att du kanske vill att belysningen på undervåningen automatiskt skall slås på när du tänder sänglampan och klockan är mellan 05 och 09 på morgonen. Inga problem. En annan funktion kan vara att motorvärmaruttaget skall aktiveras en given tid beroende på vilken temperatur det är ute. Lika enkelt. Ju fler sensorer och enheter du har desto roligare blir det och möjligheterna är näst intill oändliga.

Få nackdelar
Finns det då några svagheter med systemet? Visst, gränssnittet kan bli ännu tydligare och mer nybörjarvänligt, under testperioden såg vi hur nya uppdateringar förbättrade detta men det kan bli lättare att skapa scener och undermenyn "Paneler", som låter dig koppla systemet till bevattningssystem och larmtjänster mm känns inte som något en lekman ger sig på. Och för att systemet skall bli riktigt användbart krävs det i våra ögon att du går på konceptet ordentligt från början, om du i första hand är ute efter att kunna styra 2-3 brytare från mobilen är systemet lite overkill. Men prislappen på Home Center 2 är helt klart rimlig och har du en gång fått smak på möjligheterna garanterar vi att du inte kommer att vilja gå tillbaka till det korkade manuella hemmet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 4 995 kr
Tillverare: Fibaro
Information från: Gröna hus

Kommunikationsstandard: Z-wave
Max antal enheter: 230
CPU: Intel Atom 1,6 GHz
Minne: 1 GM Ram, 2 GB SLC hårddisk
Övrigt: 4 GB Recoverystick medföljer

Z-Wave
Z-Wave är en standard för trådlös kommunikation framtaget för att vara energisnål och för snabba responstider, dvs egenskaper som krävs för styrning och övervakning. Bakom standarden står Z-wave Alliance, mer info finns på www.z-wavealliance.org. En konkurrent till Z-Wave är ZigBee

Budgetalternativet
Om du inte har lika höga krav på funktioner är ett NEXA-system ett billigare alternativ, här finns brytare att köpa för väldigt lite pengar och du kan exempelvis använda en Tellstick-adapter för att låta din dator styra prylarna. En viktig skillnad är dock att NEXA-systemet inte stöder dubbelriktad kommunikation.