Ljudkvaliteten överraskar oss
Ljudet är en desto roligare historia. Förutom en soundbar med integrerad bluray-spelare kommer det också med en trådlös subwoofer (som fungerar utan behov av synkronisering). Ljudet är riktigt bra för det här priset och steroebredden med beröm godkänd. Vi blir faktiskt riktigt imponerade av vad ljudsystemet klarar av. Basen har riktigt ordentligt med stuns och det är riktigt njutningsbart att lyssna på musik såväl som att titta på film. Eftersom blurayspelaren klarar av cd-skivor också är det förstås ett ypperligt sätt att bli av med en cd-spelare därhemma.

Smart-tv kunde ha varit mycket bättre
Det som är lite unikt för en tv i den här prisklassen är att den är en så kallad smart-tv. Det innebär att du kan koppla den till internet och titta på Youtube, kolla Facebook, Twitter och en del andra tjänster. Ikeas plattform kommer från Netrange som även förser bland annat Sharp och Loewe med sina plattformar. Youtube fungerar smidigt och det är enkelt att söka efter filmer, och du kan också logga in på ditt eget konto lätt genom att du får upp en unik länk på tv:n som du skriver in i din webbläsare för att på så sätt logga in och slippa mata in lösenord. Twitter och Facebook består av enkla appar där det stora problemet är att mata in text eftersom du måste använda ett tangentbord på skärmen som du styr med pilknapparna, det tar tid och är osmidigt.
Det mesta är webbaserade tjänster såsom sport- och vädersajter och en del enkla spel. Här möts vi också av ett gränssnitt som förvisso är tydligt och avskalat, men väldigt trögjobbat. Att skriva in adresser i den inbyggda webbläsaren är tidsödande och jobbigt, men det spelar inte så stor roll eftersom surfupplevelsen är katastrofal. Du kan i princip inte surfa från tv:n. Play-tjänster såsom SVT Play fungerar inte på grund av avsaknaden av Flash och en i princip omöjlig styrning av webbläsaren. Några premiumtjänster för att hyra strömmande film finns inte, utan du får vackert klara dig med de ganska basala inbyggda tjänsterna. Ikea säger också att inga premiumtjänster är på väg till Uppleva. Du kan ansluta tv:n via en vanlig nätverkskabel, eller köpa till en usb-dongel för trådlöst nätverk.

Ikea hävdar dessutom att tv:n har stöd för DLNA, men trots idogt letande hittar vi ingen information om det i gränssnittet, och vi hittar inte heller tv:n som enhet på nätverket när vi försöker strömma media via DLNA. Antingen har Ikea missat att beställa tv:n med DLNA, eller så är detta ytterligare ett exempel på hur vansinnigt krångligt gränssnittet är.

UPPDATERAT: Tv:n har DLNA, men den funktionen är från början avstängd av någon anledning och hittas under Menu, Setup, Network, Applications och där under namnet See & Share. Inte helt enkelt att hitta utan vidare instruktioner, med andra ord.

En bra funktion som kommer uppskattas av många är också möjligheten att ansluta ett usb-minne att använda som inspelare. Du kan helt enkelt spela in dina tv-program och serier direkt på usb-minnet för att titta på det senare.

Mediastödet är definitivt godkänt och du kan ansluta ett usb-minne med mediafiler antingen direkt till usb-porten på tv:n, eller hellre på bluray-spelarens front då du i det senare fallet får ljudet från ljudsystemet istället för från tv:ns inbyggda högtalare. Den spelar gladeligen upp de filer vi testar, däribland högupplösta mkv-filer och vanliga mp4-filer, inklusive undertexter av de vanligaste slagen. Men det finns ett stort problem: gränssnittet.

Fakta

Pris: 9 095 kr för 32 tum inklusive möbel och ljudsystem
Tillverkare: Ikea

Typ: Led-lcd
3d: Nej
Mått: Beror på specifikation
Vikt: Beror på specifikation
Tv-mottagare: DVB-C/T/S
Upplösning: 1080p
Högtalare: 400 w, 2.1, trådlös subwoofer
Ljusstyrka: 450 cd/m2
Ansutningar: 4 x hdmi, 2 x usb, ci+
DLNA: Ja
Filstöd mediaspelaren: DivX HD, XVid, AVI, MP3-4, MKV
Övrigt: FM-radio, cd/dvd/bluray