Pinsamt dåligt gränssnitt
Gränssnittet är under all kritik och lider av otroligt många dumheter. Bland annat kan du inte spola på ett naturligt sätt i mediaspelaren utan måste gå in i en undermeny och välja ”Direkt.sökn.” varpå videon spolas fram och du får trycka på paus och sen play för att spela vidare. Den kommer heller inte ihåg var du var någonstans i filmen utan du får börja om på nytt varje gång. Du kan dock välja att trycka på knappen ”Search” under uppspelningen och mata in till vilken tid i filmen du vill gå, men det är omständligt och jobbigt.
Menyhanteringen är också genomgående under all kritik.

Menyknappen fungerar i vissa tillfällen och andra inte. Ibland går du ur menyn genom att trycka på menyknappen igen, ibland måste du trycka på exitknappen. Ibland fungerar inte bakåtknappen som vi förväntar oss, och ibland gör den det. Ibland måste du trycka på ”Option” och inte meny. Eftersom du alltid på fjärrkontrollen måste trycka på knappen för styrning av tv:n eller blurayspelaren beroende på vad du vill göra kommer du snart bli väldigt trött på knappande. Ett exempel: om du är inne i tv:ns meny och vill växla över till mediaspelaren och spela upp något från ett usbminne kan du inte bara stoppa in usbminnet och sedan välja blurayspelaren på fjärrkontrollen och sedan mediacenterknappen. Istället måste du först avaktivera menyn genom att trycka på menyknappen på tv:n, välja blurayenheten och sedan trycka på mediaspelarknappen. Annars ligger tvn:s meny över hela bilden. Upptäcker du sedan att tv:ns volym är igång och spelar upp ljudet från mediaspelaren samtidigt som ljudsystemet, fast lite fördröjt, måste du trycka på tv-knappen igen, sänka volymen och sedan trycka på bluray-knappen om du vill kunna styra filmen eller kontrollera volymen på ljudsystemet.

När till och med vi på M3 behöver anstränga oss för att förstå hur vi ska hantera systemet känns det ännu mindre troligt att de mindre tekniskt kunniga kommer ha det enkelt att hantera det. Det är helt enkelt ett vansinnigt dåligt gränssnitt. Översättningarna är också dåliga och i menyer där exempelvis ”Common Interface” nämns heter det istället ”Gemensamt Gränssnitt”.

Här måste faktiskt Ikea se till att tv-tillverkaren TCL med en programvaruuppdatering fixar till problemen, men eftersom långt ifrån alla kommer nätverksansluta sin tv räknar vi kallt med att många kommer sitta med ett gravt undermåligt gränssnitt.
Fjärrkontrollen är dock väldigt enkel och tydlig, om än ganska plastig och leksaksaktig, men allt förtas av att det inte spelar någon roll eftersom du i 86 procent av fallen kommer behöva testa dig fram och svära för att du tryckte på fel knapp.

Slutsats av Uppleva
Det här är ett riktigt kul koncept. Det är en prisvärd lösning för ett komplett hemmabiosystem där precis allt ingår. Där du får en tv som, förvisso dåligt, klarar av internettjänster och som har mediaspelare. Där bildkvaliteten är godkänd men ganska medioker och ljudsystemet riktigt bra. Möbeln är stilren och passar bra in i våra svenska Ikea-hem och är på intet sätt ful. Med lite snygg inredning kan den här pjäsen bli ett riktigt snyggt inslag som du inte behöver skämmas för. Det enda du behöver skämmas för i det här fallet är när dina polare försöker sig på att hantera tv:ns mer avancerade delar. Men så länge de bara vill plugga in ett usbminne med musik eller titta på tv är det lugnt. Men det är en stor skillnad i hur vi upplever möbel och ljudsystem jämfört med själva tv:n. Tv:n är inte prisvärd i sig och rentutav dålig när vi tänker att man får en bättre 42-tummare för samma pengar. Vi tror att konceptet blir bättre med en annan tv, men den snygga integrationen i möbeln med ljudsystemet Uppleva tilltalar oss ordentligt.

Fakta

Pris: 9 095 kr för 32 tum inklusive möbel och ljudsystem
Tillverkare: Ikea

Typ: Led-lcd
3d: Nej
Mått: Beror på specifikation
Vikt: Beror på specifikation
Tv-mottagare: DVB-C/T/S
Upplösning: 1080p
Högtalare: 400 w, 2.1, trådlös subwoofer
Ljusstyrka: 450 cd/m2
Ansutningar: 4 x hdmi, 2 x usb, ci+
DLNA: Ja
Filstöd mediaspelaren: DivX HD, XVid, AVI, MP3-4, MKV
Övrigt: FM-radio, cd/dvd/bluray