När Ikea meddelade att de skulle börja sälja kompletta hemmabiolösningar var vi många som blev ordentligt förvånade. Inte bara för att marknaden har dömts ut som mättad och på väg ner i botten, utan också för att Ikea – som framkallar hantverksångest hos miljoner människor – inte känns som företaget du köper elektronik ifrån. Men å andra sidan borde Ikea med sin enorma kundbas kunna ta fram rätt bra saker, de är ju smarta där i Älmhult.

Vi lyckades få tag på paketet Uppleva med en 32-tumstv som går loss på strax över 9 000 kronor, och det bjöd på en intressant upplevelse från montering till test av själva hemmabiosystemet. I paketet vi har testat ingår nämligen förutom 32-tums-tv:n även ett komplett ljudsystem med 2.1-ljud i form av en soundbar och trådlös subwoofer, och en blurayspelare som förstås också klarar cd/dvd och även fungerar som mediaspelare (med usb-kontakt och vanlig ljudingång).

Monteringen går rätt smidigt
Monteringen av Ikeamöbler har i decennium orsakat frustration och förmodligen i vissa fall även skilsmässor. Men att göra det i en kontrollerad miljö i vårt testlabb visade sig bara skapa självriktad aggression som dock var fullt hanterbar. För vi ska inte sticka under stol med att det är rätt meckigt och tar någon timme att montera. Men vad gör det när man kan spara några kronor på en färdig lösning.

Själva Uppleva består i vårt testade utförande av den vanliga tv-bänken Bestå följt av hemmabiosystemet Uppleva. Du får en komplett lösning med allt du behöver, inklusive sladdar och batterier för fjärrkontrollen. Inget är lämnat åt slumpen och du behöver inte komplettera med någonting.

Själva tv-bänken är det som tar mest tid. Det är en högst ordinär tv-bänk med två delbara fack med plats för totalt fyra hyllor, eller snarare två lediga hyllor eftersom två fylls av soundbaren. Instruktionerna gick att följa, men vi hittade faktiskt ett par rena konstigheter samt störande moment där man monterar något för att sedan montera bort samma saker eftersom det finns olika konfigurationer. Detta hade kunnat göras smidigare. Men vi slapp ringa Ikea eller ta hjälp av någon annan. Det går bra på en person och just 32-tums-tv:n är så pass lätt att det faktiskt gick att göra precis allting utan hjälp.

Bildkvaliteten är godkänd
Själva tv:ns utseende är väldigt enkelt. Det är inte mycket mer än en fyrkantig tv utan speciella designdetaljer, desto roligare är det att listerna runtom tv:n finns i olika material och kan därför anpassas till ditt övriga möblemang.

När det gäller bildkvaliteten på en sådan här tv ska vi villigt erkänna att vi har ganska låga förväntningar. Det är trots allt en billig tv och dessa brukar nu för tiden vara helt okej, men ha påtagliga skillnader mot de dyrare modellerna. Inga konstigheter egentligen. Ikeas Uppleva är förstås inget undantag, även om vi just konstaterar att den håller en hög lägstanivå.

Störst problem har den med svärtan som inte kan mäta sig med annat än budgetmodeller från LG och Samsung, men det fungerar helt okej vid vardaglig användning. Den dåliga svärtan gör att kontrasten i bilden blir ganska dålig, men det märks mest om du mörklägger rummet och vill ha en seriös hemmabiokväll. Fast då kanske den här tv:n inte är något för dig från början.

Det finns också ett påtagligt brus i bilden, den är helt enkelt orolig. Detta efter att vi har stängt av digital brusreducering. Aktiverar vi den blir bilden rentutav flimrig i vissa lägen och du rekommenderas att stänga av funktionen helt.

Färgerna är ganska bleka, men ungefär som vi förväntar oss av en tv i denna prisklass. På plussidan blir de inte heller överdrivna i väldigt färgglada miljöer. Men vi hade gärna sett lite mer stuns i färgerna. Vitbalansen är lite sådär också och vita bakgrunder tenderar att dra lite mot rött, vilket kan märkas om du verkligen tittar noga.

Det här är helt enkelt inte en tv för dig som värdesätter bildkvalitet högre än pris. Du får en godkänd bildkvalitet, men inte mer.

Fakta

Pris: 9 095 kr för 32 tum inklusive möbel och ljudsystem
Tillverkare: Ikea

Typ: Led-lcd
3d: Nej
Mått: Beror på specifikation
Vikt: Beror på specifikation
Tv-mottagare: DVB-C/T/S
Upplösning: 1080p
Högtalare: 400 w, 2.1, trådlös subwoofer
Ljusstyrka: 450 cd/m2
Ansutningar: 4 x hdmi, 2 x usb, ci+
DLNA: Ja
Filstöd mediaspelaren: DivX HD, XVid, AVI, MP3-4, MKV
Övrigt: FM-radio, cd/dvd/bluray