Jag vet. Jag börjar bli gammal. Jag har fyllt 30 för några år sedan och det innebär att man har åtminstone NÅGRA år att se tillbaka på. Och jag blir ständigt påmind om hur jäkla coolt det är med utvecklingen av teknik och hur snabbt det går och hur häftigt det är jämfört med förr. Jag minns ju med glädje och värme all teknik som har passerat från vår första ABC 80 i familjen till, tja, nu. Men det som gläder mig är att jag fortfarande med fascination kan se vad som finns runtom mig i teknikväg och ständigt blir glatt överraskad. Och mest har det med mobiltelefoner att göra.

När jag skriver det här har jag semester och är uppe i en by utanför Leksand där jag har spenderat hela sommaren. Och förutom min fru är min bästa följeslagare och kamrat min mobiltelefon. Jag funderade lite på hur jag har använt den i sommar och kom fram till följande axplock:

 • Svampplockning. Japp. Inte bara svampguider som appar så jag vet vad jag ska äta och inte äta när jag kryper omkring i skogen. Jag taggar också bra kantarellställen via gps:en och kan lätt återkomma till dem och jag skulle glömma bort var de fanns.
 • Navigation. Solklar lösning när jag ska någonstans dit jag inte hittar. Google Maps räcker och blir över och nu när jag kan cacha områden kan jag ta mig runt i skogen även där täckningen är bortglömd.
 • Väderinformation. Förstås. Appar från såväl YR som SMHI där man väljer vilken som har bäst prognoser och sedan blir lika irriterad på att de inte stämde.
 • Mejl, sms och – håll i er – samtal! Jodå. Jag gillar att kunna mejla från skogen också. Och det är förstås någonstans det fundamentala i en telefon att kunna kommunicera.
 • Spel. Yatzy har av någon anledning blivit mitt guilty pleasure. Jag spelar Yatzy när jag inte har något att göra eller när jag har något att göra som jag inte vill göra, som att klippa gräset. Även andra spel, men just snabba små spel som man bara kan hoppa in i.
 • Wikipedia Offline. Jajjemen. Diskussioner under middagar i områden utan täckning slipper inte undan min besserwisserhet eftersom jag wikipediar fram kunskap från 2 miljoner artiklar offline.
 • Kamera. Duh. Klart man fotar. Och den automatiska synkroniseringen med Dropbox gör att allt sker så otroligt smidigt. Jag har också börjat fota dokument jag behöver spara istället för att skanna dem. Mest för att jag inte har någon skanner, men också för att det funkar smidigt att fota.

Men allt detta är ju ganska vanligt och sådant som jag använder i vanliga fall också. Så egentligen har det inget med sommaren att göra, utan bara med hur sjukt viktigt telefonen är för mig. Följande saker blev också påtagliga nu under semestern, men har förstås lika mycket med vardagen att göra:

 • Mobilt Bankid. Jag loggar in på banken eller betalar räkningar direkt i mobilen med hjälp av Skandiabankens förträffliga bankapp och signerar med Mobilt Bankid.
 • Webbläsaren. Ja förstås. Men inte bara för att surfa reguljärt, utan när jag har agerat it-support i byarna (jodå, vissa har adsl och trådlösa nätverk även i skogen!) så har jag använt telefonen och använt webbläsaren för att konfigurera routrar, eller för den delen appen Fing för att kolla nätverksfunktioner över huvud taget.
 • SSH. Är man nörd så är man. Och behöver man starta om sin Minecraftserver som står i Uppsala när man själv är på ett berg gör man det genom att SSH:a och fixa.
 • Torrenta. Jo, även torrent fungerar på en mobil. Det har i mitt fall handlat om nya rommar jag vill installera på telefonen som jag torrentar direkt till telefonen utan att behöva starta en ftp-server eller nätverksdelning på den (sladd är sååå 2009).
 • Kortbetalningar. Izettle har kommit till Android och jag har en kortläsare och har börjat prova att ta betalt av folk för alla möjliga saker. ”Ska jag sluta prata med gäll och monoton röst? 10 kronor!”, ”Jasså du vill ha skjuts HEM också? 20 kronor!”. Det är riktigt smidigt och har gett mig många nya ovänner!
 • Teamviewer. För att styra mina datorer på olika ställen som kör Windows.


Jag slår förstås in en öppen dörr när jag säger att mobilen har blivit viktig. Men jag tror knappt att jag själv förstår hur oerhört beroende jag är av den. Eller beroende och beroende: jag kan ju göra allt detta (förutom att ringa och sms:a) från min dator, men jag kan göra det från mobilen var som helst. Och jag har med mig mobilen var som helst.

Ibland får man slå in öppna dörrar. Och ibland ska man faktiskt stanna upp och titta på vad man har och förundras över var vi är i tekniken. Att dessutom veta att man har massor av tid kvar att uppleva nya tekniska landvinningar gör mig ännu gladare.
Det är en sjukt cool tid vi lever i. Glöm aldrig det!