Myggfällor av olika slag blir allt mer populära och Predator Dynamic från Myggfri.nu är en av de större modellerna på marknaden. Med en utlovad täckningsyta på 5 000 kvadratmeder och en fångstkapacitet på 3,7 liter mygg låter den onekligen imponerande på pappret. Hur presterar den då i praktiken? Vi valde att testa apparaten i extremt krävande miljö uppe i Norrland, på en plats med extremt mycket mygg och knott.

Lättmonterad

Den medföljande dokumentationen var dålig men det var ändå relativt enkelt att montera maskinen. Du väljer höjd utifrån vad du vill fånga, vi valde att fokusera på mygg och ställa Predator i det lägsta läget. Vi kopplade in en full P11-gasoltub och startade maskinen strax innan midsommar (genom att vara tidigt ute har du bäst chans att utrota hela populationen på området). Vi satte i det medföljande batteriet och laddade maskinen med ”grön” doft som enligt leverantören skall vara bäst mot mygg och knott.

Läs även: Stor guide till myggdödare


Redo. Vi monterade upp maskinen vid strandkanten till en liten tjärn mitt i myggtäta norrland.

Predator Dynamic har flera smarta sätt att attrahera blodsugarna på. Den försöker nämligen att efterlikna människan genom att luktämnet och koldioxidflödet imiterar vår utandningsluft. Gasolen driver en fläkt och ”landningsytan” är uppvärmd för att imitera hud. Dessutom har maskinen uv-lampor för att dra till sig ohyran. Vi placerade den en bit från uteplatsen, fyllde behållaren med sockervatten enligt instruktionerna och snart började den fånga mygg.

Predator Dynamic

Allt större fångst

Effekten kom ganska snabbt, omkring var tredje dag behövde vi tömma behållaren från äcklig myggsörja och fångsten blev allt större. Och efter cirka 3 veckor verkade det som om myggen nästan helt försvunnit från tomten. Täckningsytan är lite väl optimistisk i specifikationerna, maskinen rensade inga 5 000 kvadratmeter, men å andra sidan testade vi den på ett extremt svårt område. Vår uppskattning är att maskinen klarade omkring 1 000 - 1 500 kvadratmeter, men då på ett extremt myggtätt område vid norrlänsk myrmark.

Efter tre och en halv vecka tog gasen slut

Predator Dynamic hade betydligt svårare med knotten, framför allt de pyttesmå och nästan osynliga svidknotten som plågade oss varje kväll. Här såg vi ingen som helst effekt.


Rätt höjd. Predator Dynamic kan justeras i höjdled beroende på vad du vill fånga, mygg flyger lägre än knott…

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning