Tos-dr låter som något hämtat ur internets smutsiga bakgård, men det är helt enkelt en förkortning av vad sajten handlar om: Terms of service - didn't read. Med andra ord användaravtal vi inte läser. Just uttrycket "jag har läst och accepterat avtalet" brukar kallas den största lögnen på internet. Tos-dr befinner sig ännu under konstruktion, men finns tillgänglig för allmän beskådan sedan uppmärksamheten för projektet blev för stort i olika nyhetsmedier.

Tanken med Tos-dr är att göra användare mer uppmärksamma på vilken typ av krav olika företags sajter ställer på dig och vilka rättigheter du har över material du själv laddar upp. Användaravtalen betygsätts sedan enligt en bokstavsskala där E är sämst och A är bäst, inspirerat av energiklassificeringen på vitvaror och hemelektronik.

För att göra slutbetygen mer förståeliga listas dessutom de viktigaste punkterna i användaravtalen. Exempelvis beskrivs sajten Delicious med kommentarer som att du inte har någon rätt att lämna tjänsten, att ditt innehåll kan utnyttjas av sajtens ägare samt att sajtens användande av cookies inte redovisas öppet. Delicious får betyget D.

Hugo Roy, grundaren av projektet, har i en intervju med Tech Crunch sagt att de vill uppmärksamma användaravtalen och göra det enklare för den som vill använda tjänsten att få en överblick för vad som gäller. Under längre tid vill Roy granska hur det här påverkar utformningen av användaravtalen.

Än så länge finns 49 listade tjänster på sajten tos-dr.info, och en handfull av dem har detaljerade betyg. Du kan själv gå in och anmäla dig för att bli en del av projektet.

Sajten ska officiellt lanseras i färdigt skick under Campus Party 2012 i Berlin. Det är en sorts festival för hackers som äger rum mellan 21 och 26 augusti.