Curiosity har avfyrat sin laser. Och innan du börjar föreställa dig ett småskaligt rymdkrig på en avlägsen planet så ska det tilläggas att det enda rymdsonden skjuter på är stenar.

Lasern, kallad Chemcam, har nämligen som syfte att skjuta bort de övre lagerna med damm och partiklar från stenar, för att avslöja hur de ser ut på insidan. I forskningssyfte så klart.

Stenen som fick smaka på laserbehandlingen döptes om till Coronation, kröning på svenska, efter det något intetsägande N165. Den är inte större än sju centimeter i bredd och agerade bara för att testa Chemcams laser.

Testet var en framgång och Nasa siktar nu in sig på att undersöka en av fyra bestämda platser med berggrund som mål. Dessa har döpts till Burnside, Ghoulburn, Hepburn och Sleepy Dragon och det är Ghoulburn som är först ut.

Lasern träffade Coronation på ett avstånd av 2,5 meter från Curiosity. Under tio sekunders tid utsattes stenen för 30 pulsar av Chemcam. Varje puls har en effekt på över en miljon watt och varar i omkring 5 nanosekunder.


Bild: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP