Det här är andra delen i M3:s 4g-special. Läs även de övriga delarna:

4g-special del 1: Tekniken bakom 4g
4g-special del 3: 4g-prylen som surfar snabbast

Resultatet av vårt 4g-test visade både på extrema bandbreddstoppar och radioskugga. Precis som med 3g-täckning kan den variera vilt mellan olika tider på dagen, exakt vart du befinner dig, vilket väder det är och vilket humör ödet har just den dagen. Men där 3g har hastigheter på mellan ingenting om man har otur till ett par megabit per sekund om man har tur (för enklaste varianten UMTS), eller mellan ingenting och i teorin upp till 56 Mbit/s (för WCDMA+), ska 4g-standarden lte klara i teorin hela 326,4 Mbit/s.

Det är dock med extrem utrustning med många och stora antenner, och under helt perfekta förhållanden. Ingen av operatörerna utlovar den sortens hastigheter.

Ingen skillnad på pappret
Telenor uppger på sin hemsida ”upp till 80 Mbit/s, normal hastighet 10-50 Mbit/s”. De använder usb-modemet Huawei E398. Tele2 har samma modem och samma uppgivna topphastighet för sin 4g-tjänst. Men de uppger ”20-40 Mbit/s” som normalhastighet. Telias dongel är MF820D från ZTE. De säljer tre olika 4g-abonnemang med olika hastighet, 20, 40 och 80 Mbit/s. Vi har givetvis testat den bästa varianten. I de två snabbare varianterna ingår även en 4g-router från Dovado. Men vi ville testa hur det funkar i farten, så vi har mätt med dongel-modemet.

Så på pappret är det ingen större skillnad. Den viktiga frågan är därmed hur de klarar sig ute i verkliga livet. Hur bra är täckningen? Funkar modemen som de ska? Är det stora skillnader mellan att sitta inne på ett fik eller ute på en parkbänk?

Därför tog vi en varsin dongel från de tre operatörerna som säljer 4g-abbonemang, en bärbar dator och våra ben, och begav oss ut i Stockholm med omnejd för att se vilken hastighet vi verkligen fick ut. Vi mätte på fyra lite olika ställen, från innerstad med 4g-master på spottavstånd till en stuga i en skogsdunge tre mil utanför stan (men fortfarande i vad operatörerna uppger som 4g-land).

Där mätte vi bandbredden med hjälp av Bredbandskollen.se. Vi mätte inomhus och utomhus med donglarna installerade i en snabb bärbar pc. Dessutom testade vi också kapaciteten i 3g-nätverket på samma platser, för att se vad man vinner på att uppgradera. För trots allt är det 3g de flesta jämför med innan uppgradering till 4g.

Vi började i vad som borde vara den mest säkra

och snabbaste platsen i Sverige, 
Stureplan mitt i Stockholm. Det var här den allra första antennen skruvades upp när Telia började sina 4g-försök.

Här var Tele2:s 4g den snabbaste, med riktigt imponerande 69,71 Mbit/s och ovanligt snabb uppladdningshastighet. Däremot blev vi besvikna på Telenor, som underpresterade här. Telenor och Telia fick mera fart av att flytta ut i friska luften, medans Tele2 faktiskt tappade något i prestanda.

Telenor har riktigt snabb 3g
Telenor verkar dock ha en fördel jämfört med de andra två, dess 3g-prestanda var på de flesta ställen mycket bättre än Telias eller Tele2:s, som ofta var ganska så fjuttiga, även mitt i innerstaden.
Vår andra mätning gjorde vi i Vasastan, även det Stockholms innerstad, men ett område med mindre folk, mer bostäder än kontor och precis på gränsen av själva stadskärnan. Inomhus var Tele2 och Telia snabba och Telenor var även här blygsamma (och inte heller någon höjdare på 3g). Ute på gatan ryckte Telenor dock upp sig och gav oss respektabla 46,86 Mbit/s. Här hittade vi också den högsta uppmätta hastigheten i hela testet, Tele2:s dongel fick tokfnatt och rusade iväg i över hundra megabit.

Tredje platsen var en lägenhet i Danderyd (och dess balkong) någon mil norr om staden. Här visade sig det tydligt hur chansartat det här med mobiltäckning är. Inomhus var resultaten ungefär desamma med alla tre pinnarna. Mellan 40 och 52 megabit ner och mellan 16 och 22 megabit upp. Men gick vi ut på balkongen så nästan dog Tele2:s uppkoppling, Telenor förblev i stort oförändrad och Telia tog ett rejält skutt uppåt. Slutligen åkte vi ut till en villa som ligger i Kallhäll, tre mil utanför stadskärnan. Huset ska enligt alla operatörerna befinna sig inom räckhåll för 4g-nätverk, men inga mobilmaster finns inom ett par kilometers avstånd.