Det här är sjunde delen i M3:s 4g-special. Läs även de övriga delarna:

4g-special del 1: Tekniken bakom 4g
4g-special del 2: Så snabbt är 4g 2012
4g-special del 3: 4g-prylen som surfar snabbast
4g-special del 4: Operatörsguide
4g-special del 5: Mobilen som router
4g-special del 6: 4g-prylarna som finns


Vi står inför en revolution. En revolution som innebär att vi kommer kunna strömma videomaterial och ljud i högre kvalitet än förut. Anledningen stavas lte och 4g, nuvarande steget i de mobila bredbandens utveckling. Men det är knappast en utveckling som slutar där. Redan för ett år sedan försökte vi skönja framtida tekniker och möjligtvis få en glimt av vad 5g kan innebära. Då var det inte så lätt att få fram konkreta uppgifter ur operatörer och insatta människor i teknikbranschen. Har det blivit enklare ett år senare?

Vi pratar med Michael Alström på Samsung. Han är produktchef för nya teknologier inom telekom i Norden, och har därmed ganska bra koll på var vi står i utvecklingen. Vi börjar med att fråga honom när ”riktig” 4g dyker upp.

- Inom några år så kommer vi få se nästa steg av lte som kallas för lte advanced. Det är svårt att säga när det kommer ske eftersom det innebär uppgraderingar i bland annat nät och terminaler.

Lte advanced är alltså nästa stora utveckling för lte och kommer uppfylla kraven för 4g som säger att en trådlös uppkoppling ska nå hastigheten 100 Mbit/s och en fast anslutning 1000 Mbit/s. FredrikWennerstrand är kundansvarig för operatörer på Huawei och samarbetar alltså med några av de största operatörerna idag. Enligt honom kommer lte advanced kunna nå 150 Mbit/s, alltså en bra bit snabbare än dagens lte som ”teoretiskt” sett kommer upp i 100 Mbit/s. Vi pressar Michael Alström något och får en ungefärlig tidsbild av när lte advanced dyker upp.

– Omkring 2014, 2015 skulle jag gissa på. Men det är osäkert i nuläget.

Han talar istället om 4g som den stora revolutionen jämfört med de äldre trådlösa näten 1g, 2g och 3g. 4g är nämligen ett helt ip-baserat nät vilket innebär att vi kan samköra röstsamtal och data över internet. Och tillsammans med en konstant utveckling som innebär att även 4g kommer nå långt högre hastigheter än de utlovade 100 Mbit/s så är det här fokus ligger just nu menar Michael Alström.

Fast och lägre hastighet
Fredrik Wennerstrand nämner också lte advanced som nästa stora händelse men delar också med sig av sin speciella prognos. Där ser man framförallt quality of service, flexibilitet mellan frekvensanvändning och ökande datamängd via terminaler, alltså modem och mobiltelefoner till exempel, som de tre stora trenderna.

– Quality of service betyder att du till exempel kan få en fast hastighet på ditt mobila bredband när du ser på film, eller att du håller dig på en lägre hastighet om du inte vill utnyttja 4g fullt ut. Den här tekniken finns idag, men vi behöver utveckla prismodeller och se till att näten stödjer den här tjänsten för att det ska slå igenom stort.

Med flexibilitet mellan frekvensanvändning menar Fredrik Wennerstrand att en av de stora frågorna för Huawei och operatörerna är att utveckla system som låter användare röra sig fritt mellan olika frekvenser och även mellan 3g och 4g.

– Det kallas het net och står för heterogeneous net. Det gör att terminaler kan byta mellan olika radiofrekvenser automatiskt.

Även het net ligger i framtiden, men bara med ett fåtal år tror Fredrik Wennerstrand. Ett annat problem som återkommer i diskussionen kring framtidens mobila bredband är mängden trafik. Eftersom vi hela tiden är fler som ansluter oss trådlöst blir också belastningsproblematiken en viktig nöt att knäcka.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning