Panasonic Lumix GX1: Lagomkameran
Panasonic GX1 är en kamera utan inbyggd sökare och ett kompakt format. Panasonic använder som bekant samma sensorstorlek, 4/3-format, ungefär halva ytan mot aps-c, som Olympus och delar även ett omfattande objektivutbud med dem.

Bildkvaliteten är utmärkt, GX1 verkar ha i grunden samma sensor som utmärkta Olympus E-M5. GX1 klarar svagt ljus bättre än Nikon V1 och i stort sett alla andra Micro Fourthird-kameror utom just E-M5. Du kan fota i svagt ljus med upp till iso 3200 innan brus och färgteckningen blir problematisk. Exponering och färgbalans blir bra även i svårare situationer, även om bilderna ibland kan bli lite varma i tonen. Fokushastigheten är riktigt bra och fungerar bra för allt utom riktigt rörliga motiv. Kameran känns snabb och pigg.

Videokvaliteten är Panasonics adelsmärke, de är starka inom proffsvideo. GX1 är inget undantag med fin en balans mellan bra detaljteckning utan att det för den skull blir flimrigt.

GX1 är helt enkelt en alldeles lagom kamera, och det på ett mycket bra sätt. Den gör allting rätt utan att vara vare sig dyr eller klumpig. Liten, men ändå trevligt grepp och är behaglig att arbeta med, den är avancerad, men utan att vara krånglig.

Omdöme
Det kan låta tråkigt, men Panasonic GX1 är, på ett positivt sätt, en alldeles lagom kamera. Det enda vi saknar är en inbyggd sökare och vinklingsbar skärm, men i övrigt gör den allting rätt utan att vara vare sig dyr eller klumpig. Bra jobbat av Panasonic.

BETYG
Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7


Totalt: 8

Panasonic GX1 är en snygg balansgång mellan de motstridiga krav man har på en kamera. Bildkvaliteten är hur som helst ingen kompromiss utan utmärkt. Visst märks det att sensorn är mindre än hos aps-c-kamerorna, men det går att få till snygg bakgrundsoskärpa även här.