"It just works"
Netflix framstår till en början som filmtjänsternas motsvarighet till Apple. På gott och ont. Här finns känslan av att allting bara fungerar, med minimal inblandning från oss användare. Den klassiska frasen "it just works" spelas på repeat i våra huvuden. I webbgränssnittet finns ett par inställningar, men utöver bildkvalitet finns inte mycket för att påverka din upplevelse. Allt är avskalat, och vill du bara se på film utan att behöva en doktorsexamen är Netflix guld värt. Det är enkelt, smidigt och fungerar stabilt. Vi har i nuläget inte stött på ett enda problem som har med uppspelning att göra. Filmerna laddas snabbt, utan reklam och de flesta ser ut att finnas i hd.

Nackdelen är så klart att tjänsten kan uppfattas som något fattig när det gäller just inställningsmöjligheter. Men det är en smaksak, och när tjänster fungerar så här pass bra finns det egentligen ingen anledning att ställa krav. Det ska dock tilläggas att testet gjordes på en uppkoppling med 100 Mb/s, och att vi därför inte kan svara på hur resultatet ser ut vid lägre hastighet.

Netflix i datorn och Netflix i Playstation 3 är två olika saker. Gränssnittet påminner om varandra, men är mer strömlinjeformat i konsolen för att passa filmtittare som bara vill sätta på en rulle. Helt rätt strategi eftersom du vill ha minimalt med krångel när du sitter i soffan och myser med en skål popcorn.

Bildligt talat
Bildkvaliteten då. Att begära blu-rayskärpa och en detaljnivå därefter är självklart orealistiskt. Till en början tyckte vi dock att bilden såg onaturligt suddig ut, innan hd-kvaliteten buffrade klart i filmen I melt with you. Därefter blev resultatet bättre, men låt oss vara tydliga med att bilden inte på något sätt överträffar vad vi har sett förut. Den är bra, men inte fantastisk. Det är streamad hd, med allt vad det innebär.

Vad som är den största positiva överraskningen är att filmerna hoppar igång nästan direkt. Inga problem med buffring eller att spola fram till favoritscenerna. Alla filmer har svensk text och det finns även en helt egen barnkanal anpassad för de yngre tittarna.

Det finns med andra ord få negativa saker med Netflix som det ser ut nu. Men det betyder inte att himlen är fri från regnmoln.

Utan utbud
Netflix är en amerikansk tjänst från början. Det avspeglas i utbudet av filmer. Här finns kategorier som ger större plats åt film från "resten av världen", men det är sällan vi stöter på något som är purfärskt. Filmer och serier från förra året räknas som nya titlar och det sänker intrycket en aning. Styrkan i Netflix ligger inte i att du hittar det riktigt unika eller det riktigt heta, utan att du alltid har tillgång till ett hav av filmer och serier.

Och det är här någonstans som styrkan ligger. Du betalar 79 kronor i månaden vilket faktiskt är en spottstyver i sammanhanget, du får en otroligt välutvecklad tjänst som fungerar smidigt och på många plattformar. Att kalla Netflix för filmernas Spotify stämmer till viss del, men i framtiden hoppas vi att företaget kommer knyta mer band till filmstudior för att erbjuda nya premiärer. Som det är nu är Netflix en av de bästa och billigaste digitala videobutikerna vi stött på. Och det är inte fy skam för vår amerikanske vän.


+
Gränssnittet
Tekniken bakom, allting fungerar

-
Utbudet
Behöver nya titlar

=
Netflix landar med en skräll i Sverige och skakar om vår uppfattning om streamad film. Det är ett fantastiskt alternativ som vi hoppas utvecklas inom de kommande åren.

Betyg: 8

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning