När Google meddelade att de skulle släppa en surfplatta höjde kanske inte så många på ögonbrynen. De har tidigare släppt telefoner under Nexus-flaggan, som förvisso är tillverkade av andra tillverkare än Google. Nexus 7 är exakt samma koncept, fast en surfplatta. Det vill säga den är tillverkad av en annan tillverkare – Asus – och har den renaste och nyaste versionen av Android – Jelly Bean.

Men hur skulle de kunna konkurrera med alla andra surfplattor på marknaden? Jo, genom priset.

I Sverige kommer 8-gigabytemodellen kosta cirka 2000 kronor medan 16-gigbaytemodellen går på 2500 kronor. Det är ett fruktansvärt attraktivt pris eftersom hårdvaran är riktigt bra, och inte alls liknar de tidigare budgetplattorna vi har testat.

Kraftfull hårdvara
Hårdvarumässigt är Nexus 7 en riktigt kraftfull platta med en Nvidia Tegra 3-plattform vilket är samma som sitter i exempelvis HTC One X. Det innebär en 4-kärnig processor som klarar av de mest avancerade spelen och givetvis alla andra appar. Dessutom har Google i och med Android 4.1 arbetat mycket med att snabba upp gränssnittet genom vad de själva kallar ”Project Butter”. Det här innebär att gränssnittet saknar allt vad tidigare surfplattor har kunnat lida av i form av slöhet och lagg när du sveper runt bland skärmarna. Här går det undan, och det finns inget att klaga på vad gäller prestanda.

Desto tristare är det med minnet. Den billigare versionen kommer med 8 gigabyte inbyggt och den dyrare har 16 gigabyte. Men det finns ingen plats för microsd-kort, så du kan inte bygga ut minnet alls. I dagens molnbaserade internetliv är det förvisso inte ett stort problem vad gäller dokument och bilder, men när vi har en billig surfplatta i ett smidigt format vill vi förstås kunna lägga över filmer och tv-serier på den, och dessutom fylla med musik. Då räcker inte 8 gigabyte speciellt långt.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: ca 2 000 för 8 GB, 2 500 kr för 16 GB
Tillverkare: Google

Mått: 198,5 x 120 x 10,45 mm
Vikt: 340 g
Skärm: 7 tum, 1280 x 800, bakgrundsbelyst IPS (216 ppt)
Minne: 8 GB
Kamera: 1,2 megapixel
Övrigt: Gps, wlan, nfc
Processor: Nvidia Tegra 3
Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean

CF-Bench Pro GL Benchmark 2.5 Egypt HD (fps)
Nexus 7: 11703 13
Galaxy Note 10.1: 13600 13
Mäter vi prestanda med våra syntetiska testprogram (som du själv kan ladda ner från Google Play och jämföra med) så ser vi att den står sig riktigt bra i jämförelse exempelvis den sprillans nya Galaxy Note 10.1 som har en fyrkärnig Exynosprocessor. Grafikprestanda är snarlik, även om Galaxy Note är lite snabbare på ren råprestanda. Nexus 7 är en riktigt bra platta.

Andra i Nexusfamiljen
De som har förärats med Nexus-namnet är hittills Nexus One – som var den första Android-telefonen under eget Google-flagg, tillverkad av HTC; Nexus S – den första med Gingerbread som Samsung stod bakom; Galaxy Nexus – Ice Cream Sandwich-initieraren som återigen Samsung framställde; och nu Nexus 7 från Asus.

Hotet mot Ipad
Det pratas i skrivande stund mycket om en mindre Ipad som ska kunna konkurrera med 7-tumssegmentet. I dagsläget finns det dock ingen officiell information om en sådan, och det ska förstås till att den kan matcha Nexus 7 i både pris och prestanda för att det ska vara värt det.