Det känns som en evighet, men det var bara tre år sedan Windows 7 släpptes och räddade Windowsanvändare från den halvdant genomtänkta och halvdant presterande sörja som var Windows Vista. Windows 7 var jämförelsevis förenklat, smidigt, stabilt och funkade utan att göra så mycket väsen av sig.

Den sista punkten där är vad som oroar många om nya Windows 8. Den gör väsen av sig, den hoppar och viftar och skriker ”Titta på mig! Titta vad ny och annorlunda jag är!” Det enda problemet med det är att det inte alls är säkert att ny och annorlunda är vad folk vill ha när det gäller prylar som de ska använda dag ut och dag in.

Vare sig det gäller otraditionell placering av knappar och anslutningar på en telefon eller kamera, eller gränssnittet och rutinerna i datorn. Visst visst, Windows. Du är annorlunda. Men är du också bra?

Ta det lugnt
Till de som oroar sig över det nya gränssnittet, den försvunna startknappen och så vidare kan vi säga: Ta det lugnt. Skillnaderna är inte så stora som de till en början verkar.

Gamla trygga skrivbordet finns kvar. Traditionella Windows-program som Kontrollpanelen, Paint och Utforskaren finns kvar i Skrivbordet, och de flesta stora program kommer att fortsätta köras där. En del av Windows standardprogram har dessutom blivit rejält förbättrade. Framförallt filhanteraren, som fått smarta och mycket tydligare menyer som lyfter fram allt det relevanta för den markerade mappen eller filtypen. På det stora hela är denna del av Windows dock som förr.

Start-"knappen" finns kvar, men är dold och ploppar upp när du för ned muspekaren i nedre vänstra hörnet. Eller tryck som vanligt på Windows-knappen på tangentbordet. Istället för en meny i hörnet kommer du nu till en meny i helskärm, som alltså också det nya gränssnittet med appar. Ett annat sätt att se på det hela är arr detta är det nya Windows, och att Skrivbordet är en app som emulerar gamla Windows 7. Sak samma, och mest en filosofisk fråga.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Tillverkare: Microsoft
Pris: Ej officiellt

Produkttyp: Operativsystem.
Systemkrav: 1 GHz processor, 2 GB minne (1 GB för 32 bit system), grafikkort som stödjer DirectX 9, 20 GB ledig hårddisk, 1024 x 768 bildskärm (1366 x 768 rekommenderas)
Leveransmedia: Online, dvd, förinstallerat på nya datorer