Note-konceptet ska fortgå tänker Samsung och nöjer sig inte bara med överdimensionerade telefoner i familjen. Nu är det en regelrätt surfplatta på 10,1 tum som får namnet Galaxy Note 10.1 och som alltså blir ännu en i raden av surfplattor med upplösningen 10.1 tum från Samsung. Vi har tappat räkningen, men vi vet att nyheterna bland annat är en penna.

Seg i onödan
Själva konceptet med Note är ju att du ska slippa trixa med flottiga fingrar och istället kunna använda pennan för att navigera, men också ta anteckningar eller exempelvis rita mer noggrant än vad vi kan med våra köttiga prinskorvsfingrar.

Pennan sitter på plats i nederkant på surfplattan och dras enkelt ut varpå skärmen tänds. Surfplattan känner alltså av det automatiskt och det är praktiskt att slippa trycka på en extra knapp.

Vi kanske ska börja med skärmen förresten. Samsung har här använt sin pls-tft-teknik som har vissa likheter med ips-paneler, men vi tycker att skärmen hos Note 10.1 är sämre än regelrätta IPS-paneler. Färgerna blekas ut en del och vi upplever inte samma stuns i bilden. Den håller fortfarande en hög klass, men vi har sett bättre hos exempelvis Asus.

Gränssnittet är Samsungs egna Touchwiz vilket inte är någon favorit hos oss. Här visar det sig dessutom från sin sämsta sida, åtminstone vad gäller prestanda. På hemskärmen ligger redan flertalet widgets som gör att svepandet mellan hemskärmarna blir stundom ryckigt. Det går att åtgärda, men det är lite korkat av Samsung at fläska på med så mycket onödigt på startskärmen.
Processorn är för övrigt samma som vi hittar i favoriten Samsung Galaxy S3, vilket gör att videouppspelning och liknande inte är några problem. Det gör också att Note i princip bara är en uppförstorad Galaxy S3 med stöd för penna, men desto dyrare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 6 500 kr
Tillverkare: Samsung

Mått: 262 x 180 x 8,9 mm
Vikt: 600 g
Skärm: Pls-tft, 10,1 tum, 1280 x 800 pixlar (149 ppt)
Minne: 16 GB
Kamera: 5 megapixel
Övrigt: gps, wlan, penna, 3g
Processor: Exynos fyrkärnig 1,4 gigahertz
Operativsystem: Android 4.0

Djungeln
Galaxy Tab 10.1, Galaxy Tab 2 10.1 och Galaxy Note 10.1 är de modeller som finns just nu i Samsungs 10.1-segment. Med både 3g- och wifimodeller blir det en riktig uppsjö av surfplattor. Lägg därtill alla andra modeller och det står klart att Samsung har det största utbudet av surfplattor på marknaden idag.

Mer lönsam än Ipad
Note 10.1 är 56 dollar mer lönsam än Ipad enligt analysföretaget IHS när man jämför modellerna som kostar 499 dollar. Framför allt är det Samsungs interna leveranskedjor som gör det möjligt att få så billiga kretsar.