Netflix lanserades i Norden förra veckan. Vi på M3 imponerades över hur enkel och lättillgänglig tjänsten är, men noterade att det fanns utrymme för förbättring i utbudet av nya titlar. Just den aspekten har Kritiker.se tagit upp i en undersökning där sajten går igenom hur många ny filmer som faktiskt finns representerade, både i Netflix och Viaplay.

Resultatet blir inte särskilt positivt för någon av filmtjänsterna. Av 195 filmer som gått upp på bio och släppts på dvd under det senaste året så kan Netflix erbjuda nio stycken. Viaplay klarar sig bättre med 21 titlar tillgängliga. Det ska tilläggas att ingen av filmerna som finns att se går att få tag på i båda tjänsterna.

Slutsatsen som går att dra av detta är att Netflix ligger långt ifrån titeln "Spotify för film", enligt Kritiker.se täcker musiktjänsten mellan 85 och 90 procent av de nya skivsläppen i Sverige, jämfört med fem procent av film för Netflix och elva procent för Viaplay.

Netflix har en teknisk lösning samt ett gränssnitt som gjorde att vi på M3 blev positivt överraskade. Men tjänsten har helt klart en del att jobba på när det gäller sitt utbud av filmer.


Inte mycket att se på?