Det första vi måste prata om när det gäller Sony Xperia Go är IP-certifiering. IP, som står för Ingress eller International Protection Rating innebär att produkten klassificeras och får ett nummer, eller två. Vanligtvis är det två i stil med IP44 där det första och andra numret representerar olika tålighet vad gäller inträngande föremål och vatten. Generellt innebär högre nummer bättre skydd, och Xperia Go har klassningen IP67 vilket innebär att den är dammtät och tål att nedsänkas 1 meter i under vatten i upp till 30 minuter. Detta är något vi inte är bortskämda med när det gäller smarta mobiler, och de få som finns som tål lite hårdare tag ser ofta väldigt osmarta och klumpiga ut.

Diskret design
Xperia Go ser istället ut som vilket svart litet rätblock som helst. Den är väldigt anspråkslös i sin utformning och ser inte alls ut att tåla vatten eller damm speciellt bra. Det enda som på sin höjd kan avslöja någon form av ruggad karaktär är att ytan inte är högblank utan mattsvart (finns i vit och gul också) och känns rejäl. Det finns två luckor på var sin sida som döljer hörlursuttaget respektive microusb-kontakten. Dessa skyddas alltså av små luckor som pillas bort lämpligtvis med hjälp av en nagel, och som sen sitter fast med små, vi kan kalla dem plastflärpar.

Men det är inte själva bakstycket som gör telefonen tålig mot väder och vind. Tar vi bort det ser vi att hela telefonen är tätt hopskruvad och inte ger dig någon möjlighet att lätt dra ut batteriet. Du kan alltså gladeligen använda telefonen utan bakstycket om du är en sådan som kör din stationära dator med chassit avplockat också.

Fakta

Pris: ca 2 400kr
Tillverkare: Sony Mobile

Mått: 111 x 60 x 10 mm
Vikt: 110 g
Skärm: 3,5 tum led-lcd, 320 x 480 pixlar (165 ppt)
Minne: 8 GB, plats för microsd
Kamera: 5 megapixel
Övrigt: gps, wlan, IP67-certifiering
Processor: Cortex A9 dubbelkärnig 1 GHz
Operativsystem: Android 2.3

Andra stöttåliga
Minns ni Hajen? Ericsson R310S som kom med gummiantenn och tålde det mesta. Den kom ut år 2000, men används av många än idag. Den hade dock ett utseende som utstrålade hårda tag och var inte formgiven för att se diskret ut.

Stöttåligheten då?
Sony Mobile lovar att den ska hålla för damm och en halvtimme under en meter vatten, men någon stöttålighet pratas det inte om. Håll därför koll på M3.se där vi kommer visa hur mycket stryk den ändå klarar.