Det här är del 5 i M3:s retrospecial. Läs även de övriga delarna:

Del 1: Sony Ericsson P800: Första smartphonen
Del 2: Ipaq: Elegant dator i fickformat
Del 3: Nes: En legend tar sin början
Del 4: Sony Playstation: En ny era i spelvärlden

Det är lätt att glömma bort hur bortskämda vi är idag när vi surfar på mobilen. Visst kan vanliga webbsidor fortfarande vara meckiga ibland, men även om sidan inte är mobilanpassad brukar man kunna navigera runt, och är sidan mobilanpassad kan du göra det mesta du kan göra med en vanlig webbläsare. På de flesta telefoner (förutom Iphone) fungerar till och med flashbaserat innehåll. Men det fanns en tid då internet inte var lika självklart i mobilen. Eller tja, det är förstås bara de senaste åren som internet har varit självklart i mobilen.

I mitten av 1990-talet, mellan Rederiet-avsnitten, började idén och visionen utvecklas om att kunna använda telefonerna till mer än sms och att ringa. Wap – Wireless Application Protocol – skissades fram av bland annat Nokia och Ericsson. Men i början hette det inte wap, och Nokia och Ericsson konkurrerade förstås med sina egna standarder för att erbjuda internet i mobilerna. Det dröjde till 1997 innan WAP Forum bildades och enade utvecklingsinsatserna för att skapa en enhetlig och internationell standard. Under den här tiden fanns det flera olika små konsortorium och grupper som utvecklade olika standarder som rörde mobiltelefoni, men 2002 skapades slutligen OMA – Open Mobile Alliance – som en paraplyorganisation för att sammanföra standarder och tekniker till en helhet. Därunder inföstes också WAP Forum och utvecklingen var i sitt esse.

Först på banan
Redan 1999 hade dock Nokia släppt världens första wap-telefon. Nokia 7110 hette den och var dessutom först med Nokias framgångskantade operativsystem Series 40. Men det unika var wapläsaren som helt plötsligt öppnade en värld av internet i mobilen.


Så här såg världens första wap-mobil ut och för er som inte är stora mobiltelefonhistoriker så kan vi berätta att det är en Nokia 7110.

För att förstå hur jäkla sopigt wap var måste vi tänka oss tillbaka till slutet av 1900-/början av 2000-talet. Telefonerna hade monokroma skärmar och en topptelefon som Nokia 7110 hade upplösningen 96 x 65 pixlar. Det är 0,00624 megapixlar. Idag har moderna telefoner 0,9216 megapixlar i skärmupplösning och mer är på väg. Dessutom har vi idag något som heter färgskärmar, som gör upplevelsen betydligt trevligare. Men detta innebar förstås också att informationen som behövde föras över mestadels bestod av text och väldigt enkla bilder, vilket gjorde att ganska låga överföringshastigheter räckte. På den här tiden när Nokia 7110 kom hade inte alla telefoner ens gprs, vilket innebar att många telefoner hade en maxhastighet på 9600 bitar per sekund, eller 0,0096 megabit per sekund. Plus att telefonen måste vara uppkopplad hela tiden så att inte samtal kunde genomföras medans man wappade. Detta löstes med gprs, men det gick ändå segt att använda wap.


För wap-entusiasten som ville köra svensk hårdvara fanns bland annat Ericsson T28. Det var en rätt snygg mobil, men samtidigt hade den också ännu mindre plats för text än till exempel Nokia 7110, sammanfattningsvis en usel surfupplevelse.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning