Grundtanken med Garmins nya golfklocka Approach S3 är enkel. Gps-mottagaren i klockan håller hela tiden koll på var du befinner dig och sedan är klockan förladdad med bandata från 27 000 golfbanor världen över (varav 631 i Sverige). Väl på banan kan du alltså se exakt hur långt du har till flaggan, eller till hinder du vill undvika. För alla oss som inte har järnkoll på avståndsbedömningen låter det guld värt och för att testa klockan i praktiken gav vi oss ut på en golfrunda en tidig augustimorgon.

Klockan håller koll
Approach S3 är ganska liten och smidig och sitter bekvämt på handleden. Den finns i flera olika färger så att du skall kunna matcha den med din golfklädsel och tanken är att du ska använda den som din vardagsklocka. Men riktigt så snygg tycker vi inte att den är, är du typen som gärna går omkring hela dagarna med en löparklocka tycker du säkert annorlunda.

Vi testade klockan på Lindö Parks golfbana i Vallentuna. Klockan kände direkt av vilken bana vi var på och vi fick upp avstånd till fram- och bakkanten på green och till flaggan. Du ser också avstånd till hinder och doglegs på banan och du kan flytta flaggpositionen. Visst är det smidigt att veta exakt hur många meter det är fram till hålet även om vi inte kan påstå att det hjälpte oss jättemycket i att prestera bättre. Men om du spelar på lite högre nivå kan det säkert hjälpa dig.

Pekskärmen är lätt att använda, den fungerar även med golfhandskar på och det går bra att se vad som visas på skärmen även när solen skiner.

Klockan kan även föra poängkort (slagspel och poängboogie) som du sedan kan få snyggt utskrivet i datorn när du kopplar den till usb-porten i datorn. En annan smart finess är att du kan hålla reda på hur långt du har gått under golfrundan om du behöver hjälp med att övertyga dig själv med att golf = träning.

Glöm inte att ladda upp klockan innan du ger dig ut på banan, i vanligt klockläge utlovar Garmin tre veckors batteritid men det går ganska hårt åt batteriet när gps:en är aktiverad. Om du ger dig ut på en långrunda med halvladdad klocka kommer du inte att klara dig.

Dyr pryl
Hur användbar är då Approach S3 i praktiken? Det första som slår oss är att det borde gå att få exakt samma funktionalitet i ett smartphoneprogram med större skärm och ännu mer lättjobbat gränssnitt. Men klockan gör helt klart sitt jobb och om du vill hålla koll på exakta slagavstånd utan att behöva gå omkring med en avståndsmätare, då är Approach S3 en pryl för dig. Men priset är för högt för att vi ska utdela toppbetyg.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 2 995 kr
Tillverkare: Garmin

Antal tillgängliga banor:
 27 000 (631 svenska)
Batteritid: 8h GPS-läge / 3 veckor klock-läge
Visningsläge: Mått till framkant,
centrum 
och bakkant green.

Flyttbar flaggplacering: Ja

Scorekort: Ja

Statistik: Nej

Touchscreen: Ja

Väderskydd: 100% Vattentät

Abonnemangsavgift: Nej

Laddning: Via usb
Mått (mm): 45x69x14 mm

Vikt (gram): 59
Garanti: 3 år

Analogt alternativ
Kikaren. Många golfare använder en kikare med avståndsmätare för att se hur långt den är till flaggan. En klocka är klart smidigare men vi hade ännu hellre sett en mobil-app med samma funktioner.

Är din bana med?
På Garmins hemsida kan du kontrollera exakt vilka banor som finns inlagda i Approach S3 i alla länder. Perfekt om du planerar en golfresa till vintern, söktjänsten hittar du här.