Sony FDR-X1000V: Kompetent men klumpig

Sonys bidrag stavas FDR-X1000V, och sticker ut på flera sätt. Det tydligaste är att det handlar om en förhållandevis stor kamera – vid sidan om Hero 4 Black ser den nästan gigantisk ut. En snabb beräkning avslöjar också att den volymmässigt faktiskt är ungefär dubbelt så stor som Gopros kamera, en skillnad som definitivt måste tas med i beräkningen.

Sony FDR-X1000V

Precis som Hero 4 måste Sony-kameran förses med ett särskilt hus för att kunna användas under vattnet, och med detta på plats är kameran jättestor.

Sony har placerat inspelningsknappen på kamerans ovansida, och på ena sidan hittar vi ytterligare ett par knappar samt ett litet teckenfönster som andas ganska mycket nittiotal. Då är det klart mycket enklare att ansluta kameran till telefonen och hantera alla funktioner denna väg. Sony saluför också en särskild fjärrkontroll med bildskärm som du sätter på armen, men det är trots allt enklare att använda telefonen.

M3 rekommenderar

Kameran erbjuder mängder av videoformat, med 4K i 30 bilder per sekund som det allra hetaste. Här finns också flera intressanta slowmotionlägen, och ingen annan kamera i testet kommer i närheten av Sonys 240 bilder per sekund i 720p. Bildkvaliteten är ruskigt bra, med mängder av detaljer, bra färger och ett fint flyt i filmerna. Den inbyggda bildstabiliseringen verkar effektiv och gör sitt till för att hålla flytet uppe.

På många sätt kan FDR-X1000V alltså konkurrera med Hero 4. De är ungefär likvärdiga när det gäller bildkvalitet och användarvänlighet, medan Sony ger lite bättre flexibilitet och aningen bättre batteritid. Skillnaden i storlek är å andra sidan påtaglig – du får helt enkelt själv välja vad du prioriterar.

Modell: FDR-X1000V
Tillverkare: Sony
Info: www.sony.se
Anslutningar: Hdmi, usb
Max upplösning: 4k@30 fps
Upplösning stillbild: 3952x2224
Max bildvinkel: 170 grader
Max bildhastighet: 240 fps (720p)
Bildstabilisering: Ja, elektronisk
Mått: 24x88x51 mm
Vikt: 114 g
Pris: Från 1 890 kronor hos Prisjakt.

plus

Bra bildkvalitet
4k med 30 bilder per sekund

minus

Otymplig

Betyg 8 av 10

Sony HandyCam FDR-X1000V Pris vid test: 1890 kr.

Bästa pris just nu: 3970 kr