När vi tänker premiummodeller bland surfplattorna är det lätt att tankarna går till de stora tiotummarna som Asus Transformer Infinity, Samsung Galaxy Tab 2 10.1 och givetvis självaste Ipad. Men då glömmer man ju att den första verkliga konkurrenten till Ipad, och en som slog Apples platta på flera punkter när den kom, faktiskt var en sjutummare - första Galaxy Tab. Men därefter har plattor i halvformat mest dominerats av budgetalternativ. En och annan lite mer påkostad version har sett dagens ljus, men sedan snabbt glömts bort igen.

Därför väntade vi med spänning på när och om Apple skulle göra slag i saken och bekräfta ryktena om en Ipad i pytteformat. Skulle de vara tillverkaren som åter förde in miniplattan i finrummet?

Svaret på den frågan blev ett rungande... nja. Det är en snäppet dyrare platta än närmsta konkurrenterna, men inte avsevärt. Och på ett par punkter lever den inte riktigt upp till våra (kanske överdrivna?) förväntningar.

Men låt oss börja med det positiva, för det finns en hel del sådant också. Ipad Mini har precis som Ipad en skärm med bildförhållandet 4:3. De flesta andra surfplattor och även snartphones är smalare och högre, vanligtvis 16:9. Det gör att trots att Mini inte är särskilt stor så känns den bred och maffig att hålla i. Den är dock inte så bred att det blir obekvämt, åtminstone inte för undertecknad testares ganska medelstora labbar.


Ipad Mini är bredare än de flesta ”halvformats”-plattorna, men fortfarande alldeles lagom att greppa. Åtminstone för en fullvuxen människa med alla fingrar i behåll.

Snyggast hittills
Den skönt matta aluminiumbaksidan ligger fint i handen och håller plattan på plats mellan tummen och ett par fingertoppar. Och det faktum att den är under 8 millimeter tjock och väger ett halvt hekto mindre än näst lättaste plattan i samma format gör att det känns mer som att hålla i en e-bokläsare än en Ipad. Nya ström- och synk-kontakten Lightning är lika liten som en mikro-usb och helt klart en förbättring. Bäst hade en kontakt i Macbook-stil varit, men det är ett steg i rätt riktning.

Design och konstruktion är oklanderlig, och faktiskt ett steg uppåt i jämförelse med stora Ipaden. Knappar helt i aluminium, en underbart slimmad form och en stilfullt polerad Apple-logga baktill... det här kan vara Apples snyggaste produkt någonsin, om än inte den bästa.

Slår vi så på skapelsen kan vi konstatera att IOS passar utmärkt i detta format. Faktiskt bättre än i en stor Ipad, där det sparsmakade gränssnittet ofta ränns lite väl outnyttjat. Här är alla ikoner, knappar och menyer alldeles lagom stora och tangentbordet helt ok att skriva på även i upprätt läge. Tillgången till Siri i Ipad i och med IOS 6 är en liten välkommen detalj. Man håller ofta Mini i en hand och kan då med ett knapptryck göra det mesta istället för att fumla med tvåhandsgrepp och tangentbordet.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Apple iPad Mini 16GB

Bästa pris just nu: 2995 kr

Fakta

Tillverkare: Apple
Pris: från 2 995 (16 GB) till 5 795 kr (64 GB + 3G)

Mått: 134,7 × 200 × 7,2 mm
Vikt: 308 g (312 g med 3G)
Skärm: 7,9 tum IPS, 1024 x 768 pixlar (163 ppt)
Minne: 1 GB
Lagring: 16, 32, 64 GB
Kamera: 5 megapixel (bak), 1,2 megapixel (fram)
Kommunikaion: wlan, bluetooth, gps, (3g som tillval), (lte fungerar inte i Europa)
Processor: Apple A5, ARM Cortex A9, dubbelkärnig 1 GHz
Operativsystem: IOS 6

Konkurrenterna
Riktigt bra sjutummare är det ont om men de som konkurrerar med Ipad Mini gör det med all heder. Samsung Galaxy Tab 2 i sjutumsversion började säljas i april och går numera att få för riktigt bra pris. Den har prestanda och bildskärm som matchar Ipad Mini, men segas ner av Android 4.0. Google Nexus 7 dök upp i början av augusti och stoltserar med högupplöst super amoled-skärm, fyrkärniga Tegra 3 under skalet och bättre optimerade Android 4.1 Jelly Bean.

Mera Mini
Apple har inte bara den stiligaste mini-plattan. Deras andra Mini är också bäst i klassen. Mac Mini är den kompakta skrivbordsdatrorn som är stor som ett par pocketböcker och trots det uppfriskande snabb. Ingen konkurrent just nu kan kombinera kompakt form och prestanda som denna minimala Mac.