Marknaden av 13-tums ultrabooks börjar bli ganska så mättad, och för att få uppmärksamhet så gäller det att sticka ut på ett eller annat sätt. Asus och Samsung satsar på nya skärmpaneler av högre upplösning och kvalitet, Toshiba satsar på att minimera vikten och Sony bygger ultraslimmat med en prestanda som ingen annan. (De försöker sig även på budget-ultrabook, se vårt test av Vaio T på sida 67)

Från Acer kommer nu en modell som satsar mer på stil, yta och lyxig konstruktion än på några speciella tekniska fördelar. Hårdvarumässigt är det en stabil ultratunn dator med Intel Core I5-processor, förväntade 4 gigabyte minne och en pigg ssd på 128 gigabyte. Tack vare den snabba disken gör den bra ifrån sig i prestandatester, men det finns ett flertal tunnisar som har snäppet bättre hårdvara under huven.

Batteritiden är god om än inte fantastisk. Med full ljusstyrka och hård belastning av processor, grafik och nätverk jobbar den på i en och en halv timme. Mer normal användning bör räcka i upp emot fem. Drar man ner ljusstyrkan på skärmen rejält och bara jobbar i till exempel en ordbehandlare så räcker batteriet en bit över sju timmar.


Stilig i svart. Aspire S5 är en dator som tål att tittas på. Den mattsvarta metallytan är både snygg, täcker hela datorn och är bekväm att vila händerna på.

Halvdan bild, utmärkt ljud
Bildskärmen är även den genomsnittlig för en bärbar pc. En tn-panel med upplösningen 1366x768 bildpunkter, med en blank skärmyta som hanterar reflexer hyfsat bra. Färgerna är neutrala och fina, men betraktingsvinklarna är inget vidare och ljusstyrkan är måttlig.

Det som däremot imponerar är datorns ljudkvalitet. Vi har sett flera datorer på senare tid som tar ljudupplevelsen på allvar, och Aspire S5 hör definitivt till dessa. Det finns inga speciella program eller hårdvara som Acer skryter med, som HP gör med sina Beats Audio-datorer, men ljudkvaliteten ut från hörlursutgången är här nästan lika bra. Dessutom är inbyggda högtalarna riktigt trevliga. Att faktiskt höra basgångar från en ultrabook är ovanligt.

Funktionsmässigt är det faktiskt en sak som verkligen överraskarmed Aspire S5. Förutom de ”vanliga” anslutningarna för usb 3 och hdmi hittar vi här en Thunderbolt-port, något vi sett väldigt lite av utanför Apples sortiment. Det hoppas vi är något som fler datorer utrustas med i framtiden.

En sak vi däremot saknar är en nätverksport, och Acer skicka inte heller med adapter för det. Däremot får man en adapter för att konverters hdmi till vga-utgång. Ett annat tillbehör som kommer med är en separat resemus som ansluter till datorn via Bluetooth. Den fingerar bra men är lite tråkigt plastig jämfört med själva datorn.


Smaldator. Aspire S5 mäter endast 18 millimeter från bordet när den är ihopfälld.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Tillverkare: Acer
Pris: 10 990 kr

Processor: Intel Core I5 3317U, 1,7 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 4000
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 128 GB ssd
Minneskort: Sd, sdhc, mmc
Anslutningar: 2x usb 3, hdmi, Thunderbolt, headset
Bildskärm: 13,3 tum blank tn, 1366x768 bildpunkter
Ljusstyrka: 172 cd/m2
Ljudnivå: 29-40 dBa
Batteritid: Hög belastning 1h 29min, låg belastning 7h 43min
Operativsystem: Windows 7 Home Premium, 64 bit
Övrigt: Adapter hdmi-vga, Bluetoothmus
Storlek: x 22,7 x 1,8 cm
Vikt: 1,2 kg

Thunderbolt blir vanligare
Thunderbolt finns i varenda nyare Mac, men börjar nu dyka upp även i PC-världen. Föutom Aspire S5 har Lenovo varit tidigt ute med ThinkPad Edge S430, en halvtunn och halvdyr business-dator, samt Thinkpad T430s som är mer high-end. Annars finns Thunderbolt på PC-sidan är så länge bara i moderkort för hemmabyggaren.Rörliga delar
Vår S5 utmärker sig med robotoriserad lucka. En annan S5 är ännu mer flexibel, nämligen orm-roboten S5, konstruerad 1999 av Amerikanska uppfinnaren Dr Gavin Miller. Fler bilder på hans slingrande skapelser, både tidigare och nyare, finns på www.snakerobots.com.