Sonos har gjort sig kända för att tillverka välljudande multirumslösningar som är oerhört enkla att installera och använda. Vi har testat de flesta av dem med gott resultat, men om det funnits något att anmärka på så är det att basen inte är så där skönt tung och fet som vi önskar oss. När nu Sonos lanserat sin nya subwoofer hoppas vi att detta problem är ett minne blott.

Skönt lättinstallerad
Vi konstaterar ganska snabbt att Sonos Sub inte är något dussinbygge. Den väger in på ganska exakt sexton kilo, och med ett läckert yttre i svart pianolack är det en produkt som gärna får stå väl synlig i vardagsrummet. Den är rektangulär till formen, med ett hål i mitten som enligt Sonos gör att högtalaren fungerar lika bra liggande som stående. Hur snygg subban än är kan vi dock inte låta bli att fundera över varför den skiljer sig så mycket i utseende från Sonos övriga produkter – kanske borde Sonos strömlinjeforma designen hos sina högtalare.

Användarvänligheten är det inget fel på. Om du redan har ett Sonossystem igång är det bara att lägga till en enhet i kontrollerprogrammet och sedan trycka på subwooferns enda knapp – klart. Om du å andra sidan installerar ett helt nytt system gör du precis likadant med det lilla tillägget att du måste installera programmet på datorn först.

När du lagt till subwoofern får du svara på ett frågor som hjälper programmet att kalibrera basåtergivningen. Dessa inställningar kan du sedan enkelt ändra i programmet på datorn, men det går också att använda en Ipod/Iphone eller Androidtelefon för att styra systemet. Det är inga särskilt avancerade inställningar, men du kan åtminstone välja nivå och vända fas vilket kan vara användbart beroende på var subwoofern ska stå. Om du ansluter Sonos Sub till en ”Connect:Amp” för att använda den med egna högtalare ges du också möjliget att justera delningsfrekvensen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Tillverkare: Sonos
Pris: 6 500 kronor

Frekvensåtergivning: Ner till 25 Hz
Anslutningar: Sonosnet, ethernet
Mått: 402x158x380 mm
Vikt: 16 kg

Minst en kabel krävs
Även om Sonoshögtalarna kommunicerar helt trådlöst sinsemellan kräver de en fast anslutning till nätverket vid någon punkt. Detta uppnås antingen genom att en av högtalarna ansluts med kabel till routern eller genom att använda en brygga för några hundralappar. Det trådlösa protokollet är Sonos helt egna, det handlar alltså inte om någon 802.11-variant.

Sonos kontroll-app
Om du vill styra Sonos enkelt finns gratis app både för Android och IOS. Appen funkar med flera olika musiktjänster, ur svensk synvinkel så är det intressant att appen har stöd för Spotify. En cool funktion är röststyrningen, säg låt eller artist i din telefon och Sonos spelar den i ditt system.