7. Plex
Om du inte är rädd för att sätta dig in i hur Plex fungerar kommer du belönas med en app som kan strömma all form av material, filmer, bilder och musik till din surfplatta. Programvaran finns till Mac och pc, och Plex stödjer på senare tid även Linux. Det är en heltäckande lösning och vi gillar att appen fungerar så pass smidigt som den gör.

Högupplöst film flyter på som om den gick på räls, och det är sällan vi stöter på ett filmformat som inte kan spelas. I framtiden vill vi gärna se att Plex arbetar mer med sitt gränssnitt, som i vissa fall kan kännas lite rörigt och försvåra för användaren. Men den som lägger ner tid på att få Plex att fungera kommer inte bli besviken.

Beskrivning: Streamingapp
Plattform: Android/IOS
Pris: 34 kr/38 kr

6. Garageband
Vi gillar alltid när prylar sätter nya definitioner för vad du kan göra. Demokratiseringsprocessen för konsumenter har pågått i flera år nu, och många av oss agerar som våra egna producenter av populärkultur. Garageband är en av frontfigurerna för utvecklingen.

De flesta är nog bekanta med appen, Apple har visat upp den ett antal gånger vid demonstrationer av nya Iphone och Ipad. Det är i den sistnämnda du kan få ut mest av Garageband, med en hel armada av möjligheter för att sätta igång din musikala karriär. Flera instrument kan anpassas för att lättare spelas på en pekskärm, ett smart drag som gör appen lättsam. Vi vet att det finns betydligt mer seriösa alternativ, särskilt för DJ:s. Men är du inte intresserad av att drunkna i inställningsmöjligheter så är Garageband ett bra ställe att börja på.

Beskrivning: Musikskaparapp
Plattform: IOS
Pris: 38 kr

5. Photoshop Touch
Kungen av bildbehandling blöder blått även på surfplattor. Photoshop Touch för arvet vidare från det absolut ovärdeliga bildbehandlingsprogrammet till pc och Mac. Men det gäller inte bara att klämma in en massa funktioner och hoppas på det bästa i den här listan, vilket skaparna bakom Photoshop verkar greppa.

Adobe har förstått att kontrollen aldrig kommer bli lika exakt på en pekskärm som med datormus och har finurligt nog anpassat upplevelsen därefter. Användarvänligt så det förslår, här finns en hel drös med guider som förklarar hur du får till snygga effekter och jobbar med lager. Helt klart ett bra substitut för den som lever och andas bildbehandling. Vi räknar inte med att den här appen helt ersätter vanliga Photoshop, men det finns inte längre någon anledning att släpa med sig en bärbar dator enbart för att kunna redigera bilder. Tack Adobe!

Beskrivning: Bildbehandlingsapp
Plattform: Android/IOS
Pris: 75 kr/75 kr