4. Google Chrome
Webbläsare måste vara svåra att få till. Täta säkerhetshål, skapa ett gränssnitt som förenklar upplevelsen samtidigt som du inte skalar bort valmöjligheterna för de som verkligen vill ha dem. Google har under ett par års tid rört sig från klarhet till klarhet med Chrome, sin slipade webbläsare som nu lyser som det bästa exemplet på hur vi bäst surfar på internet i våra surfplattor.

Flikar och inställningar, men framförallt möjligheten att synka Chrome med versionen i våra smarta mobiler och vår dator gör att vi fullkomligt älskar Googles webbläsare. Och det råder knappast brist på valmöjligheter i den här genren, framförallt framstår Mozillas kommande version av Firefox till surfplattor som det största hotet. Men just nu är Chrome kungen av allt som har med internet i plattan att göra.

Beskrivning: Webbläsare
Plattform: Android/IOS
Pris: Gratis/Gratis

3. Splashtop 2 - Remote Desktop
När surfplattorna först började dyka upp i modern form, omkring 2001, försökte de självklart härma sina storasyskon, datorerna. Formeln visade sig inte vara så framgångsrik bland vanliga konsumenter, och det skulle dröja till 2010 innan det riktiga genombrottet kom. Anledningen heter Ipad, och byggde på ett förenklat operativsystem. Det fungerar bättre för formatet, men låser så klart in dig i viss mån.

Äntra Splashtop 2. Här kan du spegla datorbilden och göra i princip allt du kan med mus och tangentbord. Visst, du kommer inte vinna några matcher i Battlefield 3, men för dagligt arbete, textproduktion och tillgång till filer är Splashtop 2 en ohotad konung tack vare enkel installation, smarta pekskärmskontroller och stabilitet. Det kanske inte är dags att slänga din bärbara dator än, men det är inte långt ifrån.

Beskrivning: Skärmspeglingsapp
Plattform: Android/IOS
Pris: 60 kr/38 kr

2. Google Maps
Google Maps. Appen som har varit en het potatis i pressen ända sedan Apple valde att avsluta samarbetet med Google i och med IOS 6. Eller rättare sagt, appen har inte omtalats lika mycket som den vid det här laget ökända Maps i ovannämnda operativsystem men är numera idealet med vilken navigationsappar jämförs. Kanske inte helt oförståeligt med tanke på att den är riktigt bra. Och gratis.

Vi saknar så klart Google Maps i Ipad, men den lever ju vidare i alla Androidplattor. Med de mest avancerade funktionerna reserverade för Googles egna mobilplattform var det aldrig någon tvekan om att Google Maps hade en placering i toppen. Att ersätta din gps i bilen med en surfplatta som kör Google Maps Navigation har aldrig känts så lockande, med tanke på att du dessutom får bättre skärm och ett superenkelt gränssnitt.

Beskrivning: Navigationsapp
Plattform: Android
Pris: Gratis