Den stora snackisen under hösten är de nya filmtjänsterna. Den amerikanska jätten Netflix är här och samtidigt lanserades C More Films nya tjänst Filmnet. Viaplay har redan funnits ett tag i Sverige och samma sak med Voddler, och det är nu totalt fyra aktörer som erbjuder film och tv-serier mot en fast månadskostnad med samma betalningsmodell som Spotify.

Men att över huvud taget nämna musiktjänsten i samma mening som någon av dessa filmtjänster är som att svära i kyrkan. Medan Spotify erbjuder en enorm mängd musik kommer ingen av filmtjänst-erna i närheten av att vara heltäckande. Inte ens om vi slår ihop utbudet hos alla fyra blir det godkänt. Obegränsat med film och tv-serier innebär i praktiken väldigt begränsat.

Missa inte: Så ser du Skam säsong 4 (och andra landsblockerade serier) med vpn

Vi är många som vill betala för oss och se film och tv-serier utan att behöva välja mellan tablåstyrt, fysisk lagringsmedia eller The Pirate Bay. Men det har tagit tid för filmbolagen att förstå det och erbjuda vettiga alternativ. Nu finns den tekniska platt-formen, och viljan från oss konsumenter likaså. Ändå erbjuds vi bara en bråkdel av vad som finns att se därute. Varför?

Om vi ändå försöker oss på att vara lite optimistiska ser vi en enorm potential i de nya tjänsterna. De är lättanvända, de finns alla på flera plattormar – åtminstone inom kort – och betalningsmodellen är klockren. Det låga priset och avsaknaden av krav på bindningstid gör att du lätt kan signa upp dig på alla fyra och testa dig fram några månader utan att tömma plånboken.

När du väl vant dig vid tjänsterna är det svårt att gå tillbaka till fysiska skivor, men det kräver som sagt att nya filmer och tv-serier verkligen dyker upp för att det ska vara intressant att betala för dem. Annars kommer tjänsterna snabbt att svalna och förpassas till ännu en app som du i praktiken aldrig nyttjar. Ingen av tjänsterna är bra nog för att få något toppbetyg – och det är just på grund av det usla utbudet.