Rent fotografiskt är NX210 mycket lik föregångaren NX200, sensorn är densamma och det mesta i kameran är sig likt. Det är i sig bra, bildkvaliteten var bra redan i NX200. En sak man har fixat är att snabba upp kameran en smula, bland annat genom att komprimera råfilerna avsevärt mer effektivt.

NX210 exponerar bra och sköter färgbalansen utan problem. Brusmässigt håller kvaliteten riktigt bra till 1600, du får lite mer brus och mindre omfång på iso 3200 men även iso 6400 är fullt användbart med lite efterbearbetning. Upplösningen från sensorn på 20 megapixel räcker till mycket stora utskrifter eller en hel del beskärning.


Precis som hos föregångaren NX200 så ger NX210 en mycket bra bildkvalitet, detaljteckningen är härlig, färgteckningen välbalanserad och det dynamiska omfånget är bra.

Men det mest intressanta hos NX210 är att den nu fått wifi och inbyggda programfunktioner för att koppla upp till olika onlinetjänster. Du kan dessutom installera ett program i din dator och låta kameran lagra filer där, eller ansluta till en smartphone. Det går också att ansluta till kameran från en telefon eller surfplatta och fjärrstyra den. Det fungerar ungefär som med Samsung SH100, en kompaktkamera vi testade våren 2011.

Bättre wifi
Med SH100 var uppkopplingen till nätverk eller telefon skakig och det var ganska mycket pillande för att återansluta när du väl tappat uppkoppling. Med NX210 fungerar det mycket bättre. Fast när vi körde mot en Iphone vart det lite mer meckigt, du blir tvungen att ansluta manuellt innan appen fungerar. Märkligt, Samsung och Apple kommer ju så bra överens i övrigt.

En underlighet är att Samsung har skapat en app till telefoner och plattor för att hämta bilder från kameran, och en annan separat app för att fjärrstyra kameran. Varför inte lägga bägge de här funktionerna i samma app? Men, apparna fungerar bra, mycket bättre än det gjorde i SH100.

NX210 har en separat wifi-meny som du kommer åt när du sätter mode-ratten på kamerans ovansida i läget Wifi. På wifi-menyn kan du välja hur du vill kommunicera med omvärlden, till exempel om du vill koppla upp mot Facebook, Picasa, Youtube eller Photobucket. Du kan även mejla iväg bilder, lagra dem på Microsoft Skydrive, säkerhetskopiera till din dator eller ladda bilder till en tv. Menyn är mycket tydlig och enkel att använda, men här saknar man verkligen en pekskärm. För att inte tala om hur du saknar den när du skall skriva in lösenord eller e-postadresser.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 6 800 kr med 18-55/3,5-5,6
Tillverkare: Samsung

Upplösning: 20,3 megapixel
Sensor: Aps-c (23,5 x 15,7 mm), cmos
Objektivfattning: NX-bajonett
Filmfunktion: 1920x1080@30 bps
Skärm: 3 tum (614 000 pixlar), amoled
Sökare: Ingen
Serietagning: max 8 bilder/sek i 11 bilder
Inbyggd blixt/mikrofoningång: Ja/nej
Minne: Sd
In/utgångar: Usb, hdmi
Mått: 117 x 63 x 37 millimeter
Batterikapacitet: 330 bilder
Vikt: Med batteri och minneskort, 270 gram, med kitobjektiv, 470 gram

Inte först med wifi
Det här är inte Samsungs första försök med wifi, Samsung SH100 kom ut våren 2010 och har liknande nätverksfunktioner som NX210. Men det märks att utvecklingen gått framåt, SH100 hade mycket svårt att bibehålla uppkopplingen och var mer begränsad funktionsmässigt. Men det var en bra grundidé som nu utvecklats.