Efter att ha testat mängder av olika högtalare de senaste åren konstaterar vi att det finns gott om välljudande produkter därute. Men det är inte alla som är lika välklädda som Samsungs senaste dockningshögtalare. Ju mer vi tittar på den desto mer inser vi att utseendet faktiskt visst spelar roll.

Noggrant lackjobb
Samsung trycker ganska hårt på vilket jobb företaget lagt ner på formgivning och finish, bland annat berättas det om de åtta lager lack som använts under produktionen. Utan att överdriva kan vi konstatera att resultatet blev riktigt bra - byggkvaliteten överstiger det mesta vi sett i den här genren. Designen är visserligen relativt sparsmakad med sina enkla linjer, men det finns något mycket tilltalande över det hela. När vi väl placerat den på stereobänken upptäcker vi att det var just en Samsung DA-E750 som saknades för att göra det visuella intrycket perfekt.

Så hur ser den ut? Vårt testexemplar är klätt i ett snyggt fodral i körsbärsträ, men det går också att få högtalaren i svart pianolack. Fronten visar stolt upp högtalarna utan galler, och på ovansidan lyser två elektronrör i en läcker orange nyans under en glaskupa. Där finns också ett slags fyrvägskontroll för att styra högtalarens funktioner, och ett teckenfönster som visar vilken funktion som är aktiv. Det är snyggt, till och med mycket snyggt. Men vi saknar en display på fronten.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 5 995 kronor
Tillverkare: Samsung

Anslutningar: Ipoddocka, mikro-usb för Android, nätverk, usb, linjeingång
Bluetoothversion: 3.0
Effekt: 2x20 + 60 Watt
Mått: 450x240x148 mm
Vikt: 8,6 kg

Varmt ljud med rörförstärkning
Idag utnyttjar i princip alla förstärkare transistorer för att förstärka ljudsignalen. Så har det dock inte alltid varit, fram till mitten av 40-talet sköttes transistorns uppgift av så kallade elektronrör. Ett elektronrör kan förstärka en spänning på ett som sätt som liknar transistorns, men kräver mycket mer utrymme och är dessutom dyrare att framställa. Många menar dock att rören ger ett varmare och mer behagligt ljud, varför de ibland dyker upp i ljudprodukter.

Bättre ljud med Apt-X
Idag kan massor av produkter prata trådlöst med varandra via Bluetooth. Men protokollet har sina begränsingar, främst handlar det om att ljudkvaliteten ofta blir lidande då bithastigheten inte är den bästa. Med Apt-X möjliggörs en snabbare överföring av data vilket i sin tur betyder ökad ljudkvalité. Tyvärr stöds inte Apt-x av särskilt många produker för närvarande, men det finns i flera fall en adapter du kan köpa till separat.