För att få en förståelse för Super Nintendons framgång måste man titta lite bakåt. Nintendos tidigare konsol, Nintendo Entertainment System eller NES, hade gått riktigt bra. NES var bland de första riktigt framgångsrika konsolerna, och hade en tydlig, yngre, målgrupp. Konsolen hade gjort stora tekniska framsteg, men nu var det dags för Nintendo att ta nästa tekniska steg framåt. Och skillnaden mellan Nintendos två konsoler var stora.

– På den tiden var generationsstegen var tydligare. Det var större trappsteg för varje ny konsol. Idag är det inte lika dramatisk skillnad. Varje generation märks inte lika mycket. Då gick man från från 16 färger till 256 färger. Man fick plats med fler pixlar. Det blev visuellt vackrare spel, säger Martin Lindell, förläggare på Pan Vision.

"Sega does what Nintendon't"
Nintendos första konsol hade ingen direkt konkurrens, det var först på 90-talet det kom en riktigt utmanare i Europa, i Segas Mega Drive. Det fanns alltså nu en utmanare, och Nintendos grepp om marknaden var inte lika självklart som tidigare. Men trots att Mega Drive kom ut på marknaden redan på det sena 80-talet i Japan hade inte Nintendo varit överdrivet snabba att få ut sin egen efterföljare till NES:en. Först 1992 kom Super Nintendo till Europa, två år efter konkurrenten Sega lanserade sin Mega Drive.

– Om Nintendo skulle varit ute lite tidigare kanske de skulle ha kunnat mota Sega innan de hade börjat ta marknadsandel i USA och Europa. Men det där är svårt att spekulera i, säger Martin Lindell.

Ytterligare en kombination som gjorde det svårt att upprepa NES:ens enorma framgång då det nu fanns konkurrenter på marknaden var hur Nintendo hanterade spelproduktion. Till skillnad från andra var Nintendo mycket hårda med hur spelen skulle vara, och företag fick enbart släppa fyra spel. Detta höll visserligen uppe kvaliteten på spelen, men följaktligen fanns de inte i samma kvantitet.

– När Super Nintendo väl kom ut, var det ingen som hade haft tillgång till den. Oberoende spelutvecklare kom mycket senare. Det var något som var ett problem. Helt plötsligt kunde Sega göra reklam på en helsida i en tidning där en kille står med över 80 spel, säger Martin Lindell.

Men tack vare Nintendos tidigare fullständiga dominans gick deras nya produkt bra.

– De hade en lojal publik vilket ledde till långa köer när den släpptes. Nintendo hade också släppt Super Mario World och det var därför många ville ha Super Nintendo, säger Martin Lindell.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning