Spelen ledde utvecklingen
Nintendo lutade sig alltid tillbaka på att företaget var väldigt duktigt på att tillverka spel. De mest populära spelen var alltid deras egna. Just uppföljaren till Super Mario, Super Mario World, fick försäljningen att sätta ordentlig fart. Men här introducerades också The Legend of Zelda: A Link to the Past. Spelet blev en enorm framgång och lade grunden för den otroliga framgång Zelda nu har blivit.

Även spelserien Mario Kart såg sin första glimt av världen i Super Mario Kart till Super Nintendo. Det var en klassiker som många känner igen, kanske inte just från Super Nintendo, men i andra former som kommit under åren. Vid denna tidpunkt kom också Donkey Kong Country, som byggde vidare på ännu en spelserie som bara växt sig starkare sen 90-talet. Donkey Kong släpptes också under Super Nintendots höjdpunkt, 1994.

– Det är som alltid med spelkonsoler, att i början kostar den för mycket så folk sparar. Det dröjer ungefär två år innan den peakar. 1993-1994 var Super Nintendos peak, men sen hängde den med ett bra tag till 1997-1998, säger Martin Lindell.

Men det fanns också något unikt med Sverige, som gjorde att Nintendokonsoler hade ett starkt fäste. Owe Bergsten, grundare av svenska Nintendoagenturen Bergsala, berättar vad Bergsala gjorde.

– Vi arbetade med Club Nintendo Sverige, och skickade ut Nintendomagasinet, säger Owe Bergsten. Bergsala har nu slutat med utgivningen av magasinet då informationen går enkelt att få tag på annat håll, men under 90-talet spelade publikationen en stor roll.

– Bergsala lyckades bygga en slags lojalitet med Nintendoklubben. De hade tävlingar och Nintendo-SM. De var väldigt duktiga på att bygga en Nintendolojalitetet med deras aktiviteter, säger Martin Lindell.

Detta ledde enligt Martin Lindell till att Nintendo var proportionellt starkare i Sverige än i andra europeiska länder, något som gav Super Nintendo ännu en fördel gentemot Nintendos konkurrenter. Många av de som spelat Nintendo tidigare valde att inte gå över till Sega, utan väntade tålmodigt på Super Nintendo. Trots att den inte blev den enorma succé som NES förde med sig, höll den sig ändå stark och var grogrunden för många av de spelserier som har gjort att Nintendo håller sig starka på spelmarknaden än idag.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning