Nike har ett helt gäng med smarta produkter i sitt plussortiment. Det handlar om produkter som på ett eller annat sätt underlättar träning eller motiverar dig att fortsätta. Vi har fått in ett par basketskor som innehåller en hel del elektronik, och hjälper dig analysera din träning och bli en bättre idrottsman.

Blandar ihop höger och vänster
I kartongen hittar vi bland annat två stycken fotsensorer, vilka vi efter genomförd batteriladdning placerar i de små håligheterna i vardera basketsko. Nike skickar också med en mottagare som låter sensorerna kommunicera med en Iphone, men den som har en Iphone 4S eller senare klarar sig utan denna. Den som envisas med Android göre sig över huvud taget icke besvär.

Innan vi kan använda dojorna måste vi dock ladda ner en app eller två. Nike+ Basketball och Nike+ Training funkar bra ihop med sensorerna, och när vi väl installerat dem anmodas vi att para sensorerna med telefonen. Det funkar bra, men vi kan inte låta bli att störa oss på att parningsfunktionen blandar ihop vänster och höger sko. Detta inverkar inte på något sätt på funktionaliteten, men är ändå irriterande.

Sensorerna mäter tre olika faktorer. En av dessa är den allmänna aktiviteten, dessutom mäts antalet stegisättningar samt hur högt du hoppar. Det sistnämnda sker genom att sensorerna mäter hur lång tid som förflyter från att fötterna lämnar marken tills de landar igen. Vi tyckte att det verkade lite osäkert och försökte mäta hopphöjden på egen hand, och det visade sig att sensorernas beräkningar i allmänhet stämde ganska bra.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 250 dollar
Tillverkare: Nike

Nike Fuelband
Basketskorna har en inbyggd accelerometer som mäter hur mycket du rör dig. Samma teknik finns inbyggd i Nikes Fuelband, ett armband som mäter din aktivitet under hela dagen och presenterar denna i form av Fuel points. Dessa poäng är Nikes eget mått på hur mycket du rör dig och är svårt att direktöversätta till andra, mer allmänt accepterade mätsystem. Men armbandet kan ändå ge motivation till att ta en extra promenad eller löprunda när du märker att du inte rört dig så mycket under en dag.

Nike är inte ensamma
Det finns fler tillverkare av smarta skor på marknaden. Till exempel finns Adidas med sin teknik Micoach, vilket precis som i fallet Nike+ bygger på sensorer som byggts in i skorna. Micoach finns i flera olika fotbollsskor, och registrerar bland annat antal ruscher, maxhastighet, avstånd och steglängd.