Trots att mp3-spelarens framtid inte ser särskilt ljus ut håller Apple liv i sina tre olika musikspelarmodeller. De lanserades samtidigt som Iphone 5, och har fräschats upp på flera olika sätt. Vi ska titta lite närmare på samtliga modeller för att se vad som är nytt och hur mycket bättre de förhoppningsvis blivit.

Inte mycket nytt
Först ut är Ipod Shuffle, minstingen i familjen. Bortsett från några nya färger i sortimentet har den egentligen inte uppdaterats alls, varför den här delen av recensionen blir ganska kortfattad. Det handlar fortfarande om en sjukt liten mp3-spelare, som saknar skärm och kommer med ynka 2 gigabyte minne. På grund av det förra gör det senare dock inte så mycket, vem vill leta bland 3 000 låtar om det inte finns någon skärm att titta på? Apple har löst navigeringen ganska snyggt med möjligheter att hoppa såväl mellan spår som mellan spellistor, och det går dessutom att få information om musiken uppläst i lurarna.

Lurarna är tyvärr av den gamla modellen, och inte de nya, något bättre Earpods som följer med de andra poddarna. Å andra sidan kostar en Shuffle mindre än en femhundring, vilket är riktigt billigt för en musikspelare med hyfsad ljudkvalitet. Det gäller bara att se upp – den frimärksstora spelaren är så liten att den utan problem gömmer sig nästan var som helst.

Omdesignad Nano – igen
Vi rör oss upåt i storlek och hamnar på Ipod Nano. Nano har genomgått flera ansiktslyft under sitt liv, och många var inte nöjda med den lite kladdiga designen förra versionen uppvisade. Nya Nano är extremt tunn och återigen lite mer avlång, med en skön aluminiumbaksida och en rejäl 2,5-tumsskärm på fronten. Dessutom har Apple tryckt in en hemknapp under skärmen, vilket gör att Nano numera påminner om en väldigt liten Touch.

Pekskärmen är inte särskilt högupplöst, och filmer och bilder ser knappast fantastiska ut på den. Den fyller dock en viktig funktion, och gör det väldigt lätt att hantera spelaren. Vi gillar också volymreglaget på ena sidan, samt den lilla knappen för att spela/pausa musiken.

Bland funktionerna hittar vi ungefär samma saker som hos förra versionen. Här finns en radio, direktknapp till eventuella podcasts samt appar för att visa bilder och filmer. Nytt i funktionsfloran är möjligheten att ansluta till en Bluetoothhögtalare, en välkommen nyhet för många med trådlösa högtalare. Bluetoothfunktionen blir ännu viktigare när vi inser att Apple övergett den gamla dockningskontakten till förmån för nya Lightning port. Den nya kontakten innebär att du inte kan använda gamla ipoddockor med den nya musikspelaren utan adapter.

Nya Nano kommer med 16 gigabyte minne och kostar 1 500 kronor. Prislappen känns väl tilltagen, och det går utan problem att hitta betydligt billigare alternativ utan att leta allt för länge. Men ljudet är helt okej – särskilt med de nya, något förbättrade lurarna – och det går inte att förneka att Nano är både liten och snygg. Batteritiden på bortåt 30 timmar (3 timmar för video) är också klart godkänd.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Apple iPod Nano 16GB (7th Generation)

Bästa pris just nu: 1117 kr

Fakta

Ipod Shuffle
Pris: 449 kronor

Bildskärm: Nope
Mått: 29x32x8,7 mm (inklusive klämma)
Vikt: 12,5 g
Filtyper: AAC, skyddad AAC (från iTunes Store), HE-AAC, MP3, Audible (formaten 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX och AAX+), Apple Lossless, AIFF och WAV
Frekvensomfång: 20-20 000 Hz

Ipod Nano
Pris:
1 495 kr (16 GB)

Bildskärm: 2,5 tum, 240x432
Mått: 77x40x5,4 mm
Vikt: 31 g
Filtyper: AAC, skyddad AAC (från iTunes Store), HE-AAC, MP3, Audible (formaten 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX och AAX+), Apple Lossless, AIFF och WAV, m4v, .mp4 och .mov
Frekvensomfång: 20-20 000 Hz

Ipod Touch
Pris: 2 895 kr (32 GB), 3 895 kr (64 GB)

Bildskärm: 4 tum, 1136X640
Mått: 123x59x6,1 mm
Vikt: 88 g
Filtyper: AAC, skyddad AAC (från iTunes Store), HE-AAC, MP3, Audible (formaten 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX och AAX+), Apple Lossless, AIFF och WAV, m4v, .mp4 och .mov
Frekvensomfång: 20-20 000 Hz
Övrigt: Wifi, dubbla kameror, accelerometer, gyro