Digitalt tar över

Idag är VHS mer eller mindre dött som format. Dvd-skivans intåg på marknaden 1996 blev början till slutet för videobandet, även om det skulle ta några år för det digitala formatet att ta över ruljansen helt och hållet. Jvc tillverkade sin sista dedikerade VHS-apparat i slutet av 2008, och var med det bland de sista att lägga formatet på hyllan.

Dock fanns det länge apparater som klarade både dvd-skivor och vhs-kassetter, den som letar ordentligt kan säkert hitta sådana än idag. 2009 släppte Panasonic dessutom DMP-BD70VK – något så udda som en kombinerad bluray- och vhs-maskin. Det är oklart hur maskinen presterar när det gäller att skala upp vhs-signalen till 1080p, förmodligen känns det inte riktigt 2012.

Svårare teknikkrockar än bluray-kombon är förmodligen svåra att hitta. Men faktum är ju att det för många finns en poäng med att hålla fast vid vhs. Massor av människor har idag ett gäng egeninspelade filmer på vhs, som av en eller annan anledning aldrig förts över till hårddiskar eller dvd-skivor. För alla dessa är det fortfarande enklast att trycka in hemvideon i moderkassetten, luta sig tillbaka i soffan och njuta av julaftonen 1992.