Det tog ett par månader, men nu börjar Windows Phone 8-telefoner dyka upp. Vi har redan testat Nokia Lumia 920, och även om den är en grymt imponerande telefon på många sätt så stack den också ut på ett par sätt som vi inte riktigt gillade, framför allt i formatet och vikten. Den är både ovanligt stor och ovanligt tung.

Det gör den andra telefonen med nya Windows Phone till en riktigt spännande modell. Den kommer från HTC och har det kortaste namnet på en telefon vi sett på ett bra tag – 8X. HTC har valt att gå åt ett annat håll än Nokia och har byggt kompakt och mer lättviktigt, även i jämförelse med tillverkarens egna tidigare mobiler.


Färgglada skal verkar vara grejen till Windows Phone 8. Den version av HTC 8X som säljs i de flesta butiker i Sverige går i blått. Den finns också i svart, rött och en illgrön variant. Om alla dessa går att få tag på i Sverige är osäkert.

En vinnare i lotteriet
Framtill, bakom repsäkert upphöjt glas, sitter en högupplöst bildskärm på 4,3 tum, och baksidan är ett rundat stycke i ett matt och greppvänligt material. Det är kvalitet ner i minsta detalj, något som verkar vara lite lotteri när det gäller HTC.

Skärmen har den högsta punkttätheten vi sett hittills på en telefon – samma antal pixlar som Nokia Lumia 920 men med en mindre skärmyta. En annan telefon som är lika punkttät är Sonys Xperia V. De har också mycket snarlika och bra färgomfång och bildåtergivning vid snäva betraktningsvinklar. Färgen tappar marginellt i mättnad, men det är ingenting som stör. Nu spelar det inte så stor roll vilken lur som har den absolut högsta pixeltätheten. Alla de bästa är uppe i över 300 punkter per tum.


Medan Android numera kör knappfritt och IOS som alltid förlitar sig på en hemknapp fortsätter Windows Phone med tre navigeringskontroller under skärmen.

HTC 8X skärm har dock vissa andra problem, framför allt en inte lika maxad ljusstyrka som de allra bästa. Windows Phone 8 har en lite osmart ljusstyrkeinställning. Du får välja mellan antingen automatisk ljusstyrka eller bara tre fasta lägen – låg, mellan och max – och det kan vara svårt att få till en som passar situationen.

Dubbelkärnig processor på 1,5 gigahertz verkar vara standard för alla bättre Windows Phone 8-modeller, och 8X är inget undantag. En trist detalj är att den bara har 16 gigabyte minne och ingen plats för minneskort. Det kan göra det trångt om saligheten om du lagrar mycket media. Windows Phone tar dessutom upp ovanligt mycket plats, så du har bara drygt 11 gigabyte kvar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Tillverkare: HTC
Pris: 4 700 kr

Mått: 129x65x11 mm
Vikt: 120 g
Skärm: 4,3 tum ips, 720x1280 pixlar
Processor: Quallcomm Krait, dubbelkärnig 1,5 GHz
Minne: 1 GB
Lagring: 16 GB
Kamera: 8 megapixel (bak), 2 megapixel (fram)
Kommunikation: 3g, wlan, bluetooth, gps, nfc
Batteritid: 12 h taltid, 660 h standby
Operativsystem: Windows Phone 8

Windows-alternativen
Det går inte direkt i blixtens hastighet. Sedan lanseringen för ett par månader sedan har endast tre telefoner med Windows Phone 8 dykt upp till försäljning. Två av dem heter Nokia. Stora dyra Lumia 920 och lilla billigare Lumia 820. Sedan väntar vi i skrivande stund på Samsungs Ativ-lur och ytterligare en HTC, budgetmodellen 8S.

HTC + Microsoft = sant
HTC och Microsoft har gått hand i hand sedan smartphonens stenålder. Under tidigt 2000-tal hette de Qtek och var bland de första att göra telefoner i rätblocksstil, långt innan Apple kom in och ”uppfann” sådana med sin Iphone. Operativsystemet hette Windows Mobile.