E-ink används i traditionella läsplattor, som den Kindle låg bakom innan de började göra Ipadutmanare. Fördelarna är att skärmen inte drar någon energi så länge bilden inte förändras, och att den är mer lämpad för läsning då den inte lyser i ditt ansikte på samma sätt som lcd. Nackdelen är att bilden blir svartvit.

E-ink används nu även i en ny smart Androidmobil från ryska Yota Devices. För närvarande har inte telefonen något namn, men kallas Yotaphone av grundaren Vladislav Martynov. E-ink-skärmen sitter på baksidan av mobilen, på framsidan sitter en något mer välbekant lcd-variant med färg och pekfunktioner.

Martynov säger i en intervju med Wall Street Journal att han är trött på att mobilmarknaden inte har sett någon riktig innovation under de senaste sex åren. Yotaphone skulle dock inte enbart erbjuda en gimmick, utan även längre batteritid när e-ink-skärmen används och fungera som en mobil där det inte behöver vara ansträngande att läsa text.

Lcd-skärmen är gjord av Corning Gorillaglas och är konvex på samma sätt som Nokias Lumia 920. Tanken är att telefonen ska läggas med lcd-skärmen nedåt, för att göra baksidans e-ink-variant till standardsynen.

Yotaphone ska presenteras i februari 2013 på Mobile World Congress, och därefter släppas till försäljning i Ryssland under tredje kvartalet. En global lansering ska ske under fjärde kvartalet.