Borta är den rundade kanten från föregångarna Tablet S och Xperia Tablet S, nu presenterar Sonys Japanavdelning den nya surfplattan Xperia Tablet Z. Liksom företagets senaste flaggskeppsmobil delar plattan bokstaven Z och ett fokus på tunn design med glas.

Faktum är att Xperia Tablet Z slår Ipad Mini på fingrarna när det gäller tunnheten: Blott 6,9 mm skjuter den upp om du lägger den ner. Det är till och med tunnare än Xperia Z som ligger på 7,9 mm. Surfplattan väger 495 gram.

Trots den smala profilen har Sony lyckats stoppa i inte mindre än fyra kärnor i chippets processor på 1,5 GHz, en högupplöst skärm (1 920 x 1 200 pixlar) på 10,1 tum och en bakmonterad kamera på 8,1 megapixlar. Sensorn i kameran är bakbelyst och det ska göra att bilderna du tar med plattan ser bättre ut än genomsnittliga surfplattefoton. Sony lovar också Android 4.1 i paketet.

Nfc och lte hjälper till att framtidssäkra Tablet Z, dessvärre vet vi inte när den ska släppas utanför Japan eller vad Sony kommer vilja ha betalt för den. Men vi gissar på att det blir en något högre prislapp med tanke på företagets nya fokus på premiumprodukter.