Oavsett om nästa konsol från Sony kommer heta Playstation 4 eller det något mer fantasifulla Orbis så har detaljerna kring hårdvaran nu läckt. Det är spelsajten Kotaku som har lagt beslag på ett 90 sidor långt dokument som beskriver vilken hårdvara som utvecklarna har kunnat leka med de senaste månaderna.

Eftersom beskrivningen gäller utvecklarkiten kan det finnas en del skillnader mot den färdiga konsumentversionen som släpps i år eller 2014. Men vi får ändå en bra bild av vad Sony låter sina spelutvecklare jobba med.

Inuti Orbis sitter fyra stycken dubbelkärniga AMD64-processorer av typen Bulldozer. Grafiken sköts också den av AMD, med en R10XX-grafikprocessor. Tillsammans med dessa sitter det 8 GB GDDR5-ram-minne samt 2,2 GB ram-minne dedikerat till grafikenheten.

Fyra stycken usb 3.0-portar och två ethernet-portar finns ombord, likaså en blu-ray-spelare och en hårddisk på 160 GB. Både hårddisken och de dubbla ethernet-portarna bör betraktas med skepsism, eftersom det är ett utvecklarkit är det mer troligt att vi får se en ensam ethernet-port tillsammans med en större hårddisk vid lansering.

Handkontrollen ser ut att förändras något i och med Orbis. Den ska fortfarande bygga på designen från Dual Shock, som har varit Sonys vapendragare sedan första Playstation, men ska få två pekplattor i stil med den som sitter på baksidan av Playstation Vita. En på fronten och en på baksidan. Dessa skulle kunna användas för att underlätta navigering i webbläsare och liknande, men frågan är om de kan bli oumbärliga i nästa generations spel. En mystisk Share-knapp gör också debut på handkontrollen.

Enligt dokumentet får vi också se Sony ta steget till att låta flera spelare logga in med unika användarkonton på konsolen samtidigt. Det här har varit ett problem i många flerspelartitlar, där enbart en spelare åt gången har kunnat tjäna troféer till sin användarprofil.

Med tanke på den senaste tidens rykten bör det inte vara långt kvar tills både Microsoft och Sony tar saken i egna händer och går ut till allmänheten med officiell information. Då får vi se hur många av ryktena som faktiskt stämmer.


Snart är det dags för uppföljaren till den här gamla trotjänaren.