Dial är ett nytt sätt att skicka bild trådlöst från en smart mobil eller dator till tv:n. Det är också ett sätt för Netflix och Youtube att utmana Airplay, Apples gränssnitt som fått stort genomslag men bara fungerar för Appleprodukter.

Dial kommer i huvudsak ha samma syfte som Airplay. Du kommer kunna skicka bilden trådlöst till en kompatibel tv om båda enheterna är anslutna till samma wifi-nätverk. Men Dial kommer också ha fler funktioner än huvudkonkurrenten. Om systemet upptäcker att du vill starta Netflix från mobilen och visa det på tv:n startas istället appen som redan finns i tv:n. Dessutom kommer du kunna köra webbappar i Chrome på stora skärmen.

Systemet verkar smidigt och det finns redan stöd för Dial i några av de Google TV-boxar som släppts i USA. Även Samsung och LG har byggt in Dial i några av sina tv-modeller, men gränssnittet är långt ifrån någon bred spridning. Det är just det som Netflix och Youtube kan ändra på. Med båda företagens kommersiella krafter i ryggen kan Dial få det genomslag som krävs för att stjäla rampljus från Airplay och även ge Android- och pc-ägare ett mer öppet alternativ.