När LG fick äran att bygga Googles Nexus-telefon var det inte bara ett prestigeuppdrag som resulterade i den bästa Nexusen hittils, utan också en bra anledning för LG att ha en plattform som de kunde utveckla för eget behov. Om Nexus eller Optimus G planerades först vet vi förstås inte, men det är två telefoner som delar väldigt mycket sinsemellan.

Finfin skärm
Skärmen i Optimus G är en mycket trevlig bekantskap. Ljusstyrka, färger och kontrast är utan anmärkning och svärtan är lite väl ljus vid full ljusstyrka. Återigen är en jämförelse med Amoled lätt att göra men också lite orättvis. Hur som helst håller skärmen mycket hög kvalitet. Upplösningen har inte nått upp till de höga 1080p-höjderna, men det är heller ingenting vi egentligen kan racka ner på eftersom 720p faktiskt räcker för de flesta. Men visst, trycker vi telefonen mot näsan kan vi urskilja pixlar på ett sätt som vi inte kan på en 1080p-skärm. Håller du telefonen så nära har du dock andra problem än för låg upplösning.

Kameran, som är upphottad till 13 megapixlar i upplösning, ger helt okej bilder. Lite brusiga var de i vårt fall, men inte så att det påverkar speciellt mycket eller är något att haka upp sig på. Du kan ta HDR-bilder och du kan ta serietagning med 6 snabba bilder. Men funktionsmässigt är den inte jämförbar med exempelvis Sonys toppmodeller i Xperia-serien.

Bra drag under huven
Prestandamässigt delar den chipset och processor med många andra telefoner som kommer idag. Qualcomms fyrkärniga Krait-processor sitter under huven och går i 1,5 gigahertz precis som i Nexus 4. Här får vi dock bättre resultat än om vi tittar på Sonys Xperia Z som har samma processor. I CF-Bench får Optimus G 17 666 i poäng medan Xperia Z får 15 964 och Asus Padfone 2 som också har samma processor får 18 164. Vi drar inga större växlar på det, men noterar också att grafikprestandan i GL Benchmark 2.5 ger 37 bilder per sekund hos Optimus G och 30 bilder per sekund hos Xperia Z. Xperian verkar helt enkelt ha det lite tuffare, bland annat eftersom den ska driva en 1080p-skärm också.

Börjar vi titta på byggkvaliteten känns den lika rejäl och ordentlig som Nexus 4, men faktiskt lite plastigare. Detta trots att det är samma glas som täcker innanmätet på baksidan. Och innanmätet är för övrigt inget du kommer åt. Byta ut batteriet går inte, och inte heller kan du uppgradera minnet eftersom det inte finns någon plats för micro sd-kort. Det här kan vi leva med, speciellt eftersom telefonen har 32 gigabyte minne (Nexus 4 har bara 16), men det är ett oskick och vi ogillar att inte själva kunna välja om vi vill dänga in 64 gigabyte till.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 4 500 kr
Tillverkare: LG

Mått: 131,9 x 68,9 x 8,5 mm
Vikt: 145 g
Skärm: 4,7 tum LCD IPS, 1280 x 768
Minne: 32 GB
Kamera: 13,1 megapixel, 1,3 megapixel frontkamera
4g: Ja
Övrigt: gps, wlan, nfc
Chipset/processor: Qualcomm MDM9215M/APQ8064, fyrkärnig Krait 1,5 GHz
Operativsystem: Android 4.1 (Jelly Bean)

Kusinen
LG fick göra Googles senaste Nexustelefon och skapade Nexus 4. Telefonen har många likheter med Optimus G, speciellt vad gäller prestanda. Dock har Nexus 4 bara 16 gigabyte inbyggt minne och stödjer inte 4g.

Urmodern
Optimus True HD LTE hette LGs första 4g-telefon här i Sverige. Den mottogs med öppna armar av oss när den kom, och var ett tag den bästa 4g-telefonen i våra ögon. Något som den dock sedan länge har blivit omsprungen som.