Varje gång du köper en app i Google Play Store lämnar sökjätten vidare information om dig till utvecklarna bakom appen. Informationen omfattar namn, hemadress och mejladress. Det här avslöjades i en artikel på australiensiska sajten News.com.au, efter att utvecklaren Dan Nolan pratat med reportern Claire Porter.

Nu rapporterar Apple Insider att Claire Porter efter artikelns publicering kontaktades av Google för att tona ner en del starka uttryck i rubriken och göra den svårare att hitta via sökmotorer på internet. Resultatet är en artikel som inte lika tydligt understryker Googles otillåtna användande av uppgifterna. Att du som konsument lämnar ifrån dig informationen vid ett köp finns nämligen inte med i något avtal.

Enligt utvecklaren Dan Nolan räcker de uppgifter som utvecklarna har tillgång till för att söka upp personer och potentiellt trakassera dem om de skulle begära pengarna tillbaka eller ger ett dåligt betyg till appen.

Händelsen kommenteras av en annan utvecklare, David Brown, i kommentarfältet på News.com.au. Han jämför Google Play Store med Apples App Store och menar att Apple gömmer sina uppgifter för att de vill ha större kontroll över sina användare.

Hur känner ni inför att utvecklare får ta del av den här informationen utan att Google informerar om det?


Bild: Annette Shaff / Shutterstock.com