Historien återupprepar sig. Det är nästan exakt ett år sedan HTC presenterade sin hyllade serie med Androidmobiler, HTC One. Kanske för att spela konsumenterna ett spratt eller kanske för ”the lulz” så väljer HTC nu att utannonsera uppföljaren, som kort och gott heter HTC One.Bara en One?
HTC One är en enda mobiltelefon, något som i våra ögon ger pluspoäng. Kanske har företaget förstått att de inte kan konkurrera med Samsung genom att pressa ut ett otal mediokra modeller på marknaden, utan istället satsa på en modell som i gengäld är påkostad och robust.

För påkostad är det första intrycket vi får av One. Samt robust, även om telefonen väger i princip ingenting när vi får hålla i den. Det är verkligen ett imponerande bygge där aluminiumramen använts för att integrera antennen. Resultatet är en telefon som designmässigt känns klockren. Med 9 millimeters tjocklek är den visserligen större än Xperia Z, men skärmens storlek (4,7 tum) samt den kurvade baksidan gör att One ligger riktigt bra i handen.

Det andra intrycket kommer från skärmen. För den är verkligen helt strålande. Nu lever vi ju knappast i en tid där toppmodellerna underpresterar, återigen går tankarna till Xperia Z och Optimus G. Men vi imponeras ändå av betraktningsvinklarna som är enastående. Färgerna ser bra ut, även om det inte är oledklass på vare sig dem eller svärtan. Att trycka in en upplösning på 1080p i den här skärmstorleken bidrar till känslan av skarphet (468 pixlar per tum) även om det vid det här laget inte längre känns banbrytande.

HTC har valt att inte använda Qualcomms monsterchip Snapdragon 800 i One, utan det mer strömsnåla och effektiva Snapdragon 600. För de som blir besvikna av detta kan vi avslöja att det i våra ögon inte spelar någon större roll. Vi fick inte chansen att testa några krävande spel, men One framstår ändå som en av de snabbaste telefonerna bland Androiderna just nu. Vi klandrar inte HTC för att göra en avvägning mellan prestanda och (troligtvis) batterilivslängd. One kommer inte vara telefonen för de som vill ha den bästa prestandan, utan snarare för de som värdesätter design. Snapdragon 800 kommer ändå inte dyka upp förrän i mitten av 2013, så att det blir 600 i One är inte så konstigt heller.

Ny känsel i gränssnittet
Nya Sense, version 5.0, är nerskalat och optimerat på ett sätt som gör att vi pustar ut. HTC befolkar inte längre hemskärmen med en massa strunt och interaktiva väderrapporter, utan använder minimalistisk design samt enkla ikoner för att fånga blicken. Det är snyggt.

På hemskärmen stöter vi också på den omtalade Blink Feed. Det är i grund och botten Flipboard, där du samlar dina sociala nätverk, nyhetssajter, bilder och även tv-program. Att scrolla igenom dem är inte lika flashigt som nyss nämnda app, men att ge användare tillgång till nyheter på det här sättet är smart.

Historien upprepas även på kamerasidan, även om HTC tar bort fokus från hur många megapixlar som ryms i sensorn. Istället är det nya Ultra Pixel Camera som gäller. Ja, det är en löjlig marknadsföringsterm som egentligen inte betyder något. Enligt HTC har de gjort varje pixel i sensorn större, för att på så sätt släppa in mer ljus (upp till 300 procent mer än hos konkurrenterna, källa HTC:s marknadsavdelning). Under presskonferensen demonstration visas skillnaden upp som natt och dag, men vi lyckas inte återskapa samma omvälvande effekt när vi själva testar. Bilderna blir skarpare och klarare än vår privata konkurrent, Iphone 4S, men det säger knappast mycket. Trots att ljusförhållandena på plats är allt annat än idealiska lyckas vi inte urskilja, i vårt tycke, någon större skillnad mellan förra årets bilder i One X och nya One. Här får ett mer ingående test avgöra om HTC faktiskt har gjort så stora framsteg som de hävdar.

Knappt värt att nämna är Zoe. Zoe är en ny funktion i bildgalleriet som sätter samman dina filmer och foton i små sammanfattningar. Det här har vi sett hos andra appar, och resultatet är inte värt all uppmärksamhet som HTC slänger på funktionen. Spontant känns det som något du testar en gång på skoj för att sedan aldrig mer återvända till.

Det ”levande galleriet” är däremot snyggt och gör att du får en bättre överblick av vad som är film och vad som är stillbilder. Du kan närsomhelst spela upp en video och sedan plocka ur stillbilder ur den. Räkna inte med enastående bildkvalitet bara då upplösningen på filmerna som mest är 1080p. Av någon märklig anledning känns det som om One segar ihop när galleriet öppnas. Kanske är det för att den tvingas visa filmer i bildrutorna, för responsen i skärmen sänks ett par snäpp när du går in i galleriet. Levande eller icke så är det synd.Sense TV
Alla ovan nämnda funktioner kan dock läggas åt sidan. För den enskilt mest intressanta aspekt av nya Sense och One är att HTC har byggt in en hel fjärrkontroll i mobilen. Jo, det är sant, du kan använda den för att styra allt ifrån tv till blu-rayspelare till förstärkare. Ir-sändaren har byggts in i knappen som sätter på telefonen. Sense TV heter appen som styr detta och den gör även att du kan se vilka program som visas på tv just nu. När vi testar funktionen är intrycket att responsen kan förbättras avsevärt, men att det helt klart fungerar som det ska. Ir-sändaren kan vara lite kinkig med hur du riktar den, men att vår mobiltelefon kan ersätta de dussintals fjärrkontroller som ligger hemma på bordet och skräpar är en lockande tanke. Sense TV visar äntligen prov på lite innovation från HTC.

Som vanligt med dessa förhandstester ger de enbart en fingervisning om vad telefonen går för. Men första intrycket av HTC One är positivt. Vi saknar den biffiga processorn i Snapdragon 800, och oavsett hur snyggt designad luren är så går det inte att förneka att den spartanska stilen gör One något anonym. Faktum är att vi inte är de första som utnämner den till årets Iphone 5-look-a-like. På gott och ont. Samtidigt visar HTC att de äntligen har fattat att kvalitet kan vinna kunder, inte enbart kvantitet. Vi hoppas verkligen att Peter Chou inte lyfter fram ytterligare fem modeller i One-serien nästa vecka på MWC, för hans företag har redan en kompetent kandidat i nya One. Låt den förbli singel en lång tid framöver.