Det är minst sagt en rolig tid att leva i om du gillar mobiltelefoner. De telefoner som börjar komma ut på marknaden under 2013 är helt fantastiska. Först ut var Sony Mobiles Xperia Z som blev den första med 1080p-skärm att hitta ut på den svenska marknaden, och nu är det dags för HTCs formidabla flaggskepp One.

Modellförvirring men skön
Just namnet HTC One är lite intressant val eftersom det redan finns One X, One X+, One V, One S, One SV och säkert några fler som vi har missat. Men nu heter den kort och gott One och vi förstår faktiskt varför de ville visa att det numera bara finns en. One är nämligen helt fantastisk. Det är givetvis det bästa HTC någonsin har presterat vilket flaggskeppsmodeller brukar vara, men vi har nog heller aldrig blivit så imponerade av en telefon från HTC som den här.

Rent formmässigt är det här en av de snyggaste telefonerna vi har sett och också kanske den skönaste vi någonsin har hållit i. En så kallad unibody-konstruktion som består av ett aluminiumstycke som baksida utan möjlighet att öppna upp för att exempelvis byta batteri. Fördelen är att telefonen förstås är ypperligt stabil och känns rejält exklusiv att hålla i. Nackdelen att det just inte går att byta batteri.

Fantastisk skärm
Skärmen täcks av ett Gorillaglas som så många andra och är med sina 4,7 tum aningen mindre än Xperia Z. Men den är också så sjukt bra. Upplösningen 1080p är given i 2013 års uppsättning av supermobiler, men hittills är det HTC One som tar förstapris i skärmkvalitet. Den är helt enkelt enastående. Färger, skärpa, kontrast, allt är så bra att det börjar bli löjligt att försöka leta efter något som skulle vara mindre bra. Den är bättre än den i Xperia Z och det är helt klart nummer ett bland mobilskärmar i skrivande stund. Men det ska också understrykas att det är helt fantastiskt bra skärmar som sitter i moderna flaggskepp och du behöver gå ner en bra bit i pris för att skärmarna ska börja bli dåliga.

Ovanför och under skärmen sitter högtalarna. Det här är så löjligt självklart att vi inte kan förstå varför inte alla tillverkare gör så här. Högtalarna riktar alltså ljudet mot dig om du tittar på något. Idag sitter de allt som oftast på baksidan eller eventuellt på sidan av telefonen. Vilket är förstås är särdeles korkat. Förmodligen har du någon gång kommit på dig själv med att kupa händerna bakom telefonen för att ljudet på så sätt ska studsa från baksidans högtalare och nå dina öron. Detta är nu ett minne blott.
Högtalarna är också hyggligt bra, men sådana här små högtalare kan aldrig bli bra. Bara hyggligt bra.

Justja: knapparna är reducerade till två hos HTC One. Under skärmen hittar du bakåtknappen till vänster och hemknappen till höger. Mellan dem en HTC-logga som inte gör just någonting alls. Håller du in hemknappen kommer Google Now upp, och dubbelklickar du på den får du upp en lista med senast körda appar. Det fungerar okej och tar i runda slängar 35 minuter innan du har vant dig.

Fakta

Pris: 6 000 kr
Tillverkare: HTC

Mått: 137 x 68 x 9 mm
Vikt: 143 g
Skärm: 4,7 tum S-LCD3, 1920 x 1080 pixlar (~468 ppt)
Minne: 32 GB inbyggt
Kamera: ”HTC Ultrapixel” (4 megapixel, bakgrundsbelyst sensor)
4g: Ja
Övrigt: gps, wlan, nfc, ir
Chipset/processor Qualcomm Snapdragon 600, 4-kärnig 1,7 GHz Krait 300
Operativsystem Android 4.1.2