Om du är flygrädd bör du sluta läsa redan här. Under en mässa för datasäkerhet, Hack in the box, i Amsterdam visade Hugo Teso under en presskonferens upp en egenhändigt programmerad Androidapp. Appen Plane Sploit var en del av ett system för att hacka flygplans instrument och datorer och används för att ta över planet.

Teso förklarade att kommunikationssystemen Automated Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) och Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS) inte har någon kryptering och därför är relativt lätta att utnyttja. Det sistnämnda systemet använde Teso för att ladda upp data kallad Flight Management System och genom den ta över flygplanets styrinstrument.

Med hjälp av Plane Sploit kunde Teso sedan beordra planet att åka till olika destinationer, krascha det, få det att kollidera med andra flygplan, utlösa syrgasmaskerna och till och med styra det via telefonens accelerometer. Demonstrationen utfördes på virtuella plan eftersom riktiga exempel hade varit oetiskt och farligt enligt Teso själv.

Men oavsett hur klok utvecklaren av appen själv framstår så kvarstår det faktum att vi nu är medvetna om att det är möjligt att kapa ett flygplan med inget mindre än en Androidmobil. Teso informerade också om att enda sättet att motverka en attack är att stänga av autopiloten. I många nya modeller går den dock inte att stänga av, och då måste säkerhetssystemen uppdateras, något som kommer kräva många arbetstimmar och kunskap.