Apple Newton – den första handdatorn

Trots alla sina begränsningar var Apples Newton före sin tid när den släpptes 1993.

Apple Newton
Foto: CC Wikimeda / Ralf Pfeifer

Newton var plattformen och den första produkten hette Messagepad 100. Det här var en liten handdator som kunde ta anteckningar, fungera som en smart almanacka och telefonbok, samt kommunicera trådlöst. Newton var dock alldeles för klumpig och dyr för att tilltala konsumenterna, även om den lyckades hyfsat i USA.


Nintendo Virtual Boy

Virtual Boy – vr före sin tid

Virtual reality ser ut att ha en bit kvar innan det slår igenom ordentligt, även om det i dag finns massor av fungerande produkter och spel. Men redan 1995 visade Nintendo upp en virtual reality-hjälm som gav en helt ny dimension till spelandet. Mottagandet var dock katastrofalt och produkten lades ner året efter.


Cash-kort
Foto: CC Wikimeda / Albin Olsson

Cashkortet – missförstådd betalningsmetod

Cashkortet kom 1997, men försvann snabbt igen. Tiden var inte mogen och få förstod nyttan. Så här i efterhand skulle man nästan kunna säga att Cash-kortet ändå fick rätt. I dag bygger alla nya betallösningar på rfid och nfc och vi duttar våra betalkort för jämnan.


GridPad1910
Foto: vintagecomputer.net

Gridpad – långt innan Ipad lanseras

Gridpad 1910 såg dagens ljus i september 1989. En medföljande stylus var fäst via sladd och plattan körde ett välkänt operativsystem, nämligen MS Dos. Dessutom hade Gridpad 1910 till och med en motsvarighet till dagens minneskort. 512 Kb stora var de på den tiden, och det räckte gott och väl.


Tablet PC
HP Tablet med Windows XP Tablet PC Edition från 2006.

Microsoft Tablet PC – en tidig hybriddator

2001 visade Microsoft upp en Tablet PC för publiken på mässan Comdex. Plattan körde en speciell version av Windows XP och var anpassad för touchbaserade gränssnitt. Ett flertal Tablet PC tillverkades av olika tillverkare utifrån specifikationer satta av Microsoft. Tablet PC floppade inte direkt, men de var alldeles för dyra och klumpiga för att nå en bred målgrupp.


Ericsson R380 – smart för sin tid

Redan 2000 släppte Ericsson R380, vilket var en någorlunda smart telefon med svartvit lcd-skärm. Den hade många spännande funktioner. Tvåbands-gsm med webbläsare och wap för internet, pop3 och smtp för e-post, inbyggt modem med ir-förbindelse, anteckningsbok, kalender, telefonbok och kalkylator. Sms, synk mot Officeprogram och en rejäl antenn till exempel.


Xerox 8010 Star gränssnitt
Xerox 8010 Star hade ett revolutionerande gränssnitt.

Xerox 8010 ”Star” – floppen som tog datorn in i framtiden

Xerox 8010 Information System, eller Star som den kallades i folkmun, lyckades inget vidare. Men trots sin floppstämpel satte den djupa spår i datorns utveckling. Star hade nämligen något som ingen annan hade vid den här tiden – ett grafiskt användargränssnitt. Du kunde se dokument på skärmen – precis som de såg ut vid utskrift. Dessutom hade datorn en mus, vilket ännu inte var helt självklart.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning