Apple Newton – den första handdatorn

Trots alla sina begränsningar var Apples Newton före sin tid när den släpptes 1993.

Apple Newton
Foto: CC Wikimeda / Ralf Pfeifer

Newton var plattformen och den första produkten hette Messagepad 100. Det här var en liten handdator som kunde ta anteckningar, fungera som en smart almanacka och telefonbok, samt kommunicera trådlöst. Newton var dock alldeles för klumpig och dyr för att tilltala konsumenterna, även om den lyckades hyfsat i USA.


Nintendo Virtual Boy

Virtual Boy – vr före sin tid

Virtual reality ser ut att ha en bit kvar innan det slår igenom ordentligt, även om det i dag finns massor av fungerande produkter och spel. Men redan 1995 visade Nintendo upp en virtual reality-hjälm som gav en helt ny dimension till spelandet. Mottagandet var dock katastrofalt och produkten lades ner året efter.

Läs mer: Sex klassiska konsolfloppar vi minns (och helst vill förtränga)


Cash-kort
Foto: CC Wikimeda / Albin Olsson

Cashkortet – missförstådd betalningsmetod

Cashkortet kom 1997, men försvann snabbt igen. Tiden var inte mogen och få förstod nyttan. Så här i efterhand skulle man nästan kunna säga att Cash-kortet ändå fick rätt. I dag bygger alla nya betallösningar på rfid och nfc och vi duttar våra betalkort för jämnan.


GridPad1910
Foto: vintagecomputer.net

Gridpad – långt innan Ipad lanseras

Gridpad 1910 såg dagens ljus i september 1989. En medföljande stylus var fäst via sladd och plattan körde ett välkänt operativsystem, nämligen MS Dos. Dessutom hade Gridpad 1910 till och med en motsvarighet till dagens minneskort. 512 Kb stora var de på den tiden, och det räckte gott och väl.


Tablet PC
HP Tablet med Windows XP Tablet PC Edition från 2006.

Microsoft Tablet PC – en tidig hybriddator

2001 visade Microsoft upp en Tablet PC för publiken på mässan Comdex. Plattan körde en speciell version av Windows XP och var anpassad för touchbaserade gränssnitt. Ett flertal Tablet PC tillverkades av olika tillverkare utifrån specifikationer satta av Microsoft. Tablet PC floppade inte direkt, men de var alldeles för dyra och klumpiga för att nå en bred målgrupp.


Ericsson R380 – smart för sin tid

Redan 2000 släppte Ericsson R380, vilket var en någorlunda smart telefon med svartvit lcd-skärm. Den hade många spännande funktioner. Tvåbands-gsm med webbläsare och wap för internet, pop3 och smtp för e-post, inbyggt modem med ir-förbindelse, anteckningsbok, kalender, telefonbok och kalkylator. Sms, synk mot Officeprogram och en rejäl antenn till exempel.


Xerox 8010 Star gränssnitt
Xerox 8010 Star hade ett revolutionerande gränssnitt.

Xerox 8010 ”Star” – floppen som tog datorn in i framtiden

Xerox 8010 Information System, eller Star som den kallades i folkmun, lyckades inget vidare. Men trots sin floppstämpel satte den djupa spår i datorns utveckling. Star hade nämligen något som ingen annan hade vid den här tiden – ett grafiskt användargränssnitt. Du kunde se dokument på skärmen – precis som de såg ut vid utskrift. Dessutom hade datorn en mus, vilket ännu inte var helt självklart.


AT&T Picturephone
Foto: PC World

AT&T Picturephone

I dag är det en självklarhet att kunna se den du pratar med. Internet och appar som Skype, Facetime med flera har gjort det väldigt enkelt. För drygt 50 år sedan var det inte lika självklart. När AT&T släppte sin Picturephone på 1970-talet fick den stor uppmärksamhet. Men den var tyvärr före sin tid. Förutom att det fanns väldigt få Picturephones, vilket gjorde att det inte fanns så många att ringa, så var den också dyr att använda. Ett 15 minuterssamtal kunde kosta upp till 80 dollar, vilket i dagens pengar motsvarar över 600 dollar, eller 5 000 kronor.


Logitech Fotoman

Logitech Fotoman – en av världens första digitalkameror
Logitech släppte kameran Fotoman 1992. Det var en av de första digitalkamerorna och den hade prestanda därefter. Bilderna togs i 8 bitar i upplösningen 376x240 pixlar och var i gråskala. Det fanns ingen display, så för att se bilderna du tagit var du tvungen att koppla in den i datorn. Bilderna lagrades i ett 1MB-minne, vilket hade plats för 32 bilder. Om kamerans batterier tog slut eller plockades ut, då försvann alla lagrade bilder. Detta hindrade inte Logitech från att ta runt 5 000 kronor för kameran.


Xybernaut Poma

Xybernaut Poma – wearables på steroider
Att det här monstruösa teknikbygget blev en flopp är det nog ingen som är förvånad över. Men Xybernaut hade rätt om några saker i alla fall – bärbart och wearables var framtiden. Men inte allt på samma gång. Dessutom inte 2002 när trådlöst internet inte var i närheten av var det är idag. Cybernaut Poma körde Windows CE och du kunde förstås inte använda den utomhus om det regnade. Den kostade runt 10 000 kronor.


nes power glove

Mattel Power Glove – rörelsestyrning när det är som sämst
Power Glove var en kontroll som släpptes till Nintendo 1989 och lät spelaren styra spel med rörelser och kortkommandon via specialknappar på handsken. Eller ja, spel och spel, det släpptes två titlar till Super Glove innan kontrollen lades ner helt. Den var helt enkelt för värdelös. Men att rörelsestyrda spel skulle bli stort hade de ju alla fall rätt i. De var bara några decennier för tidiga.


listen up player

Listen Up Player – första M3-spelaren
Den första kommersiella MP3-spelaren hette Listen Up Player och lanserades i början av 90-talet av ett företag som hette Audio Highway. För första gången var det nu möjligt att ladda ner låtar från internet och lyssna på dem på språng, utan att behöva bränna en cd-skiva. Den klarade att spara upp till en timme av musik. Tyvärr släpptes den fel i tiden. Listen Up Player vann utmärkelser på CES, men endast 25 exemplar tillverkades innan den föll i glömska. Några år senare återuppfanns konceptet av Apple och resten är historia.


Friendster

Friendster – kunde ha blivit Facebook

Friendster hade alla möjligheter att bli vad Facebook blev. Det sociala nätverket fick snabbt ett stort antal användare som anslöt sig. Problemet var bara att när användarna väl var registrerade på tjänsten fanns det inte så mycket att göra. Nätverket levde vidare i skepnaden av en social spelportal som var extremt populär i Asien, innan den helt lades ner 2015.


Qube

Qube – interaktiv tv alldeles för tidigt

För 40 år sedan, 1977, startade Warner Cable en interaktiv tjänst med namnet Qube. Via en färgglad fjärrkontroll kunde tittarna välja mellan 30 olika kanaler, ibland med interaktiva funktioner som omröstningar och auktioner. Qube var också först med pay per view. Projektet tvingades läggas ned då det var dyrare att driva än vad tittarna var beredda att betala.