Det har tidigare funnits individuella delar som har kunnat göras till vapen med hjälp av 3d-skrivare. Men nu rör det sig alltså om ett komplett vapen i form av en pistol. Wilson själv kallar den för Liberator, befriare. I ett reportage av tidningen Forbes avfyrar han Liberator själv för första gången.

Med hjälp av en speciell behandling av pipan med förångad aceton ska den hålla för flera skott i rad. Liberator kan dock enbart avfyra ammunition av kaliber 380. Det är den vanligaste ammunitionen som används i handeldvapen i USA.

Liberator består av 15 delar, alla utskrivna med en 3d-skrivare från Stratasys. En extra del av metall har lagts till för att göra så att pistolen ska kunna upptäckas av metalldetektorer och därmed undgå att bryta mot lagen om dolda skjutvapen.

Defense Distributed har släppt en video som är ren propaganda för Liberator. Den finns på organisationens hemsida och vi har valt att inte visa den här då den kan uppfattas som stötande. Cody Wilson, frontfigur för Defense Distributed, är stark anhängare av idén att vem som helst ska kunna tillverka sin egen pistol. För honom är det en fråga om frihet, och framförallt möjligheten att försvara den friheten. Det första steget för Wilson och resten av Defense Distributed är att göra Cad-filerna tillgängliga offentligt via hemsidan.