När syret läcker ut i rymden
Houston, we've had a problem är ett av de mest välkända, och iskalla, citaten i rymdsammanhang. Det var James Lovell, en av tre astronauter ombord på Apollo 13, som sade just detta till markkontrollen när syretank 2 exploderade. Det blev ingen månlandning. Istället blev det en kamp mot klockan för att få syret att räcka och få hem astronauterna levande. Och det lyckades.

Astrounauterna som var ombord på Apollo 13. Från vänster till höger: Jim Lovell, Jack Swigert och Fred Haise Källa: Wikipedia

Första människan att omkomma under en rymdresa - 1967
Kampen om att bli först på månen ledde i Sojus 1 fall till att kosmonauten Vladimir Komarov blev den första människan som omkom under en rymdresa. Den fallskärm som skulle ha utlösts under landningsfasen fungerade inte, och backupfallskärmen trasslade in sig, vilket gjorde att landningskapseln störtade mot marken i 140 kilometer i timmen. Rymdresan hade redan tidigare varit kantad av tekniska problem. Sista orden från kostmonaut Vladimir Komarov kan du höra här: Youtube


Kosmonauten Vladimir Komarov blev hedrad med det obligatoriska hedersfrimärket. Källa: Wikipedia

En olycka kommer sällan ensam
Pete Conrad, Alan Bean och Dick Gordon kände sig troligen aningen nervösa när blixten slog ner i rymdfärjan 36 sekunder efter starten och slog ut alla bränsleceller och en stor del av instrumenteringen. Men det var förmodligen ingenting mot vad de kände när den slog ner för andra gången ett par sekunder senare och slog ut ytterligare delar. Modiga som de var så fortsatte de ändå mot månen efter lite reparerande i omloppsbanan. Att fallskärmarna kanske inte skulle fungera vid återvändandet var något som markkontrollen skippade att nämna, men som tur var fungerade de.


Gänget som var ombord farkosten: Pete Conrad, Richard Gordon, Alan Bean. Källa: Wikipedia

Första amerikanska dödsolyckan under resa
Många minns nog den sorgliga olyckan under uppskjutningen av Challenger då sju astronauter omkom på grund av att en packning, avsedd att förhindra läckage av heta gaser, inte var tillräckligt elastisk. Gaserna brände hål på bränsletanken som i sin tur antändes och förstörde Challenger. Samtliga astronauter ombord omkom.

Något som många troligen minns är att Christa McAuliffe skulle ha blivit den första läraren i rymden, varför många skolelever såg den hemska uppskjutningen. Året var 1986.


Röken som flödade från olyckan. Källa: Wikipedia

Tänt var det här
Att rymdstationen Mir brann när den gjorde sin sista rymdfärd ner genom jordens atmosfär är en sak. Men den hade faktiskt brunnit en gång tidigare, om än inte i samma utsträckning. Det var en maskin som tillverkade extra syre i Kvant 1 som fick spel och började brinna, vilket ledde till att alla ombord fick bära gasmask på grund av den kraftiga rökutvecklingen. De lyckades dock släcka branden och kunde vänta ut röken.


Rymdstationen Mir. Dock utan lågor. Källa: Wikipedia

Han expanderade
Kosmonauten Alexej Leonov är dels känd för att gått på världens första rymdpromenad, och dels för att han under återinträdet hade stora problem att ta sig in i luftslussen igen. Hans rymddräkt hade expanderat i rymdens vakuum så pass illa att han inte kunde ta sig in igen, och han blev då tvungen att sänka lufttrycket till en farligt låg nivå för att få dräkten att krympa. Som tur var lyckades han behålla medvetandet och ta sig in igen. Här kan du läsa hans egna ord om upplevelsen som höll på att kosta honom livet: Airspacemag.


Aleksej Leonov. Källa: Wikipedia

Enda dödsolyckan i rymden
När Sojus 11 återvände från rymdstationen Salyut 1 trodde markkontrollen först att allt hade gått bra. Men när personalen öppnade landningskapseln visade det sig att de tre kosmonauterna hade avlidit. Orsaken var att de bultar som skulle sprängas en i taget när landningskapseln separerar från skeppet, hade sprängts på en och samma gång och då skadat en ventil. Luften i kapseln läckte ut och samtliga tre kosmonauter omkom - de hade inga rymddräkter på sig för att spara plats i kapseln. Detta är den enda dödsolyckan, till dags dato, som skett på över 100 kilometers höjd. Året var 1971.


De tre kosmonauterna som omkom i olyckan: Georgy Dobrovolsky Vladislav Volkov och Viktor Patsayev Källa: Wikipedia

Columbias sista resa
Den fjärde, och senaste, dödsolyckan som skett under rymdresor var 2003 då Columbia återvände med sin sju astronauter starka besättning. Det var färjans 28:e uppdrag. Under uppskjutningen lossade en bit av isoleringen på bränsletanken och slog i och skadade en bit av ena vingen. Själva rymdresan, och uppdraget, gick sedan bra fram till och med återinträdet i jordatmosfären då färjan, som följd av den skadade vingen, förintades på 63 kilometers höjd.Rymdfärjan Columbia väntar på att skjutas upp för första gången den 12 april 1981. Källa: Wikipedia.

Björnar och vargar är också farliga
Det är inte bara själva rymdresan som är farlig, ibland kan även landningsplatsen vara det. Efter att landningssystemet slutat fungera på Voschod 2, under samma rymdresa som världens första rymdpromenad gick av stapeln, var de två kosmonauterna tvungna att genomföra en manuellt kontrollerad landning som slutade 386 kilometer från den tilltänkta platsen - vilket var mitt i en skog full av vilda djur. Kosmonauterna tvingades stanna i kapseln i ett dygn tills hjälp anlände till platsen. De evakuerades sedan dagen därpå via skidor till en helikopter ett par kilometer bort.

Voskhod 2-kapseln som kosmonauterna var tvungna att stanna i. Källa: Wikipedia

Gasades under landningen
Apollo–Sojuz-testprojektet 1975 kan ses som avslutet på den rymdkapplöpning som pågått sedan 1957. Men förutom att det är känt för den första dockningen mellan två rymdfarkoster från USA och dåvarande Sovjetunionen, är det också känt för Apollo 18:s olycka under landningen då giftig gas läckte ut och skadade samtliga tre astronauter ombord. Vance Brand förlorade vid ett tillfälle medvetandet. Men tack vare att Thomas Stafford fick fatt på syrgasmaskerna i tid och lyckades få på de övriga två dessa så överlevde alla tre. De fick dock tillbringa två veckor på sjukhus.


Det historiska handskakandet mellan Alexej Leonov och Tom Stafford innan Toms rymdfärja börjar läcka gas. Källa: Wikipedia