Anledning 1: Godhjärtad
Han kunde ha levt ett liv i lyx och flärd som världens första miljardär tack vare ett kontrakt med Westinghouse Electric Corporation. Men eftersom Westinghouse skulle tvingats gå i konkurs valde han istället att riva kontraktet. Han rev det även för att han hade en framtidsvision om fri elkraft! Hur älskvärt är inte det?


Thomas Edison. Inte lika älskvärd som Tesla.

Anledning 2: Hjälpsam och driftig
Han hjälpte Thomas Edison lösa problemen med hans likströmsgenerator och skulle få tiotusentals dollar för detta. Men Edison blåste honom, och Tesla fick istället gräva diken i ett år för att kunna försörja sig.
- Tesla, ni förstår inte vår amerikanska humor, ska Edison ha sagt när Tesla bad om sin lön.

Anledning 3: Alla goda ting är tre!
Vi vet ju att alla goda ting är tre, och goda ting är saker som bör älskas. Detta förstod Tesla som sägs ha älskat just talet tre. Han gick exempelvis runt sitt hus tre gånger innan han gick in i det, och han hade alltid tre servetter bredvid sin tallrik när han åt. Älskvärt!


Guglielmo Marconi

Anledning 4: Givmild
Trots att det hetsigt diskuterats vitt och brett både bland forskare, domstol och bland tekniknördar huruvida det var Guglielmo Marconi eller Nikola Tesla som uppfann radion, så sägs det att de två vetenskapsmännen både samarbetade och var goda vänner. Tesla tycke forskningen var viktigare än patent.


Anledning 5: Hans språkkunskaper
Den som till och med lyckas socialisera med folk från andra planeter måste ju vara en bra människa? Tesla sade sig nämligen ha tagit emot radiosignaler från Mars. Han kunde dessutom tala åtta språk, det är ett mer än Drottning Silvia!


Tesla gillade duvor. 

Anledning 6: Skulle aldrig sno din respektive (men kanske din duva)
Tesla sägs ha levt hela sitt 86-åriga liv i celibat eftersom det gagnade hans vetenskapliga förmåga. Han tyckte mer om djur, främst duvor.


Anledning 7: Nördfaktorn
Vem vill inte vara vän med någon som kan framkalla blixtar och dunder?


Anledning 8: Hans showbiztalanger
Under växelströmskriget hävdade Edison bestämt att växelström var farligt, så pass bestämt att han avlivade djur och lät en dödsdömd fånge dö i kampen. Men Tesla satsade på en spektakulär show och lät istället högfrekvent växelström passera genom hans egen kropp för att visa att den inte var farlig.


Nikola Tesla (nionde från vänster) tillsammans med den tidens främsta vetenskapsmän

Anledning 9: Hans oförmåga att sälja in “massförstörelsevapen”
Ok, inte massförstörelsevapen, men han utvecklade under 43 år ett fjärrkraftsvapen som skulle kunna slå ut infanteri och luftvärn, den så kallade dödsstrålen. Men han lyckades aldrig sälja in idén till varken USA:s krigsdepartement eller någon regering i Europa. Tack och lov?


Den runda, förgyllda urnan som innehåller Teslas aska

Anledning 10: Sympatianledningen
Trots alla uppfinningar och alla bidrag till forskningen lever han sina sista år som utfattig och utfryst. Han hade en nära vän - en vit duva. Om inte det får ditt hjärta att smälta, ja då är du nog Edisonanhängare.