Sonys nisch verkar vara att göra mobiler som inte räds för lite väta. Eller rättare sagt, som inte räds för att tryckas ner under vattnet, filma i hd och låtsas som ingenting. För det är precis vad Sony lovar att nya Xperia ZR klarar av att göra.

ZR är en budgetvariant av Z som vi blev lite förälskade i tidigare i år. Men skärmen har nu krympt från fem till 4,6 tum och upplösningen har gjort ett liknande dyk ner till 1 280 x 720 pixlar. Inte för att vi tror att det kommer särskilt stor skillnad, men visst saknar vi full hd.

Fokus ligger dock på mobilens vattentäta egenskaper som redan nämnts, samt kameran som kan knäppa bilder med 13 megapixlars upplösning och spela in film i full hd. Den kan dessutom utnyttja hdr, vilket vi fick se prov på under CES-mässan. Hur pass stor nytta den tekniken gör under vattenytan är en fråga jag gärna vill ha svar på, förhoppningsvis kan vi själva ta reda på det i ett framtida test.

Xperia ZR drivs av chippet Snapdragon S4 Pro som har en fyrkärnig processor på 1,5 GHz ombord. Telefonen väger 138 gram och är inte lika omfångsrik som storasyskonet Z. Måtten är 131.3 x 67.3 x 10.5 mm, vilket borde göra mobilen något enklare att greppa för oss med normalstora händer.

Sony håller oss på sträckbänken vad det gäller pris och lansering, det vi vet är att Xperia ZR ska släppas i sommar. Ni kan ta en titt på reklamfilmen nedan som innehåller lika delar lättklädda, simmande människor som själva mobilen.